Investointeja hiilineutraalin tulevaisuuden puolesta

 
 

Pohjolan Voima investoi voimakkaasti hankkeisiin, joilla vähennetään energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä. 2000-luvulla olemme investoineet 4 miljardia euroa hiilidioksidineutraaliin vesi-, lämpö- ja ydinvoiman tuotantoon. Uusiutuvan energian osuus tästä on 1,6 miljardia euroa.

Hiilidioksidineutraalin tuotantomme osuus nousee yli 90 prosenttiin lähivuosina. Tuemme osaltamme tavoitetta kohti hiilineutraalia tulevaisuutta vuonna 2050.

Investointeja vesivoimaan

Viime vuosina vesivoimalaitosten kunnostuksiin ja tehonkorotuksiin on investoitu noin 60 miljoonaa euroa.

Vesivoimalaitosten peruskorjauksia ja uudistamisia tehtiin Iijoella 2005─2013. Peruskunnostustyöt jatkuivat Kokemäenjoella Melossa 2014─2015. Vuonna 2016 investointeja jatkettiin Kemijoen Isohaarassa. Sen automaatio uudistettiin vuosina 2016─2017. Iijoella teimme päätöksen Raasakan vesivoimalaitoksen sähkö- ja automaatiojärjestelmien uudistamisesta syksyllä 2018. Investointi tehostaa kotimaisen säätövoiman tuotantomahdollisuuksia ja nostaa voimalaitoksen käyttövarmuuden erinomaiselle tasolle. Projektin yhteydessä huolletaan turbiinit ja generaattorit.

Investointeja lämpövoimaan

Hämeenkyrön Voima on nostanut täydennyspolttoaineiden osuutta biovoimalaitoksellaan.

Rauman Biovoima on investoinut kierrätyspolttoaineiden vastaanottoon, käsittelyyn, varastointiin sekä kuljetusjärjestelmiin. Uusi järjestelmä saatiin käyttöön vuoden 2014 lopulla.

Vaskiluodon Voiman hiilivoimalaitoksen viereen Vaasaan on noussut biomassan kaasutuslaitos. Se korvaa kivihiiltä kotimaisilla energialähteillä ja vähentää samalla voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä.

Investointeja ydinvoimaan

Suomen teollisuushistorian suurin yksittäinen investointi, Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö, on rakenteilla.

TVO varautuu Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköiden vuoden 2018 käyttöluvan uusintaan tekemällä laitosmuutoshankkeita, jotka parantavat edelleen turvallisuutta.

Ydinjätehuollon asiantuntijayhtiö Posiva Oy on kehittänyt uraauurtavan tutkimus- ja kehitystyön tuloksena käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun. Yhtiö on nyt siirtymässä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamiseen.