Ainutlaatuinen Jumisko tuottaa säätösähköä

 
 

Jumiskon vesivoimalaitos Kemijärvellä on ainoalaatuinen Suomessa. Sen koneisto on louhittu kallioon, sadan metrin syvyyteen. Vesi putoaa kalliotunnelissa 96 metriä matkalla koneistoon.

Jumiskon voimalaitos valmistui vuonna 1954.
Jumiskon voimalan valvomo

Jumisko, järjestyksessä toinen Pohjolan Voiman voimalaitoksista, on erikoinen vesivoimalaitos. Se rakennettiin 50-luvun alussa tiettömän taipaleen taakse, ja louhittiin kallioon. Putouskorkeutta voimalassa on enemmän kuin yhdessäkään toisessa voimalaitoksessa Suomessa.

Jumisko oli toinen Pohjolan Voiman voimalaitos. Kun se valmistui vuonna 1954, Pohjolan Voima tuotti kuutisen prosenttia Suomen sähköstä. Vuonna 2016 yhtiö tuotti 19 prosenttia Suomessa tuotetusta sähköstä ja noin 15 prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä.

50-luvun alun voimainponnistus

Jumisko rakentaminen 50-luvun alussa oli voimainponnistus. Ensin tiettömän taipaleen taakse rakennettiin voimajohto, sitten tie Kemijärveltä Posiolle, että alueelle ylipäätään päästiin. Helppoa rakentaminen ei ollut tien valmistumisen jälkeenkään, sillä kelirikkoaikaan työmaa saattoi olla viikkoja motissa.

Vesi voimalaitokselle johdetaan 28 kilometrin mittaista reittiä pitkin. Se muodostuu järvistä, kanavista ja kallioon louhituista tunneleista. Tunneleita on kaikkiaan 7,5 kilometriä. Niiden lisäksi säännöstelyjärvien välille rakennettiin noin 12 kilometriä avokanavia.

Peruskunnostuksen muoto selvittelyssä

Jumisko tuottaa säätösähköä. Voimalan konehuone on 96 m kallion sisällä.
Jumiskon voimala

Jumiskon rooli on säätösähkön tuottaminen. Sitä ei tarvitse ”ajaa pakolla” esimerkiksi säännöstelyaltaiden täyttymisen vuoksi. Laitoksen yläpuolisia järviä säännöstellään lupaehtojen mukaisesti.

Voimalaitoksen tekniikan uusiminen alkaa nyt olla käsillä. Parhaillaan mietitään laajemmin, mitä Jumiskossa on järkevää tehdä. Esiselvittelyt ovat meneillään.

̶  Turbiini ja juoksupyörä ovat tulossa elinkaarensa päähän, joten kartoitamme eri vaihtoehtoja Jumiskon peruskunnostamiseksi. Se on suunnitteilla 2020-luvun alussa, selvittää PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä.

Tunnelit tarkistetaan kävellen ja soutaen

Jumiskossa on tunneleita 7,5 km. Ne tarkastetaan kävellen, osin soutaen.
Jumiskon voimalan tunneleita

Jumisko on erityislaatuinen vesivoimala, mutta sen kunnossapito ei juuri poikkea muista. Paitsi yhdessä suhteessa: sen kalliotunnelien kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Käytännössä se tapahtuu tunnelit läpi kävellen, välillä soutaen.

Jumiskon tunnelit ovat kuin kaivostunnelit, 5,5 m leveitä ja noin 6 metriä korkeita. Normaalisti tunnelit ovat veden vallassa, mutta tarkastuksia varten laitoksen koneet pysäytetään ja tunnelit tyhjennetään vedestä.

̶  Viimeksi talvella olin soutelemassa tunneleissa ja tarkastamassa niitä. Välillä venettä on vedettävä, sillä tunnelin pohja ei ole tasainen, Kähkölä kertoo hieman eksoottisemmasta työtehtävästään, tunnelisoudusta.

Jumiskon tekniset tiedot

  • teho 25,8 MW
  • vuosituotanto 90 GWh
  • putouskorkeus 96 m
  • rakennusvirtaama 35 m3/s
  • valmistumisvuosi 1954

Lue lisää Jumiskon vesivoimalaitoksesta

Katso video Jumiskon vesivoimalaitoksesta (youtube)