Ydinvoima

 
 

Ydinvoima on tasaista perusvoimaa

Ydinvoimalla katettiin vuonna 2018 noin 25 prosenttia Suomen sähkön käytöstä. Suomessa toiminnassa on neljä ydinvoimalaitosyksikköä. Viides yksikkö on rakenteilla.

Ydinvoimalla katetaan jatkuvaa ja tasaista sähköntarvetta. Ydinvoimalaitosten investointikustannukset ovat korkeat, mutta käyttökustannukset alhaiset. Tavoitteena on laitosten korkea käyttöaste, jolloin sähköä tuotetaan mahdollisimman paljon.

Pohjolan Voiman yhteisyrityksen TVO:n ydinvoimalaitos sijaitsee Olkiluodossa, Eurajoella. Voimalaitos koostuu kahdesta laitosyksiköstä, joiden teho on yhteensä 1780 MW. OL3-yksikkö on rakenteilla Olkiluodon saaren länsipäähän, OL1 ja OL2-yksiköiden viereen.

Posiva rakentaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta

Posivan loppusijoituslaitoksen demonstraatiotiloissa toteutettava täyden mittakaavan loppusijoituskoe (FISST) käynnistyi kesällä 2018. FISST-kokeen tavoitteena on osoittaa, että Posivan turvallinen loppusijoituskonsepti voidaan toteuttaa suunnitellusti. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen on määrä alkaa vuonna 2020. Loppusijoituksesta vastaa Posiva, jonka omistavat TVO ja Fortum Power & Heat Oy.

Lue lisää

ydinvoimalaitoksista TVO:n sivuilta

käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta Posivan sivuilta