Blogikirjoitus

 
 

Lähienergia on ympäristön etu

26.11.2012 15.47 | Juhani Järvelä

Suomi on Euroopan edelläkävijä hyödynnettäessä lähienergiaa eli metsä- ja turve-energiaa yhdistetyssä sähkön ja lämmöntuotannossa. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on erittäin tuotanto- ja ympäristötehokasta. Sen tulevaisuus pitää turvata.

Lähienergia on analoginen lähiruuan kanssa, joka kasvatetaan lähellä sekä jalostetaan ja käytetään lähellä. Tällöin sen kaikki hyödyt jäävät omalle alueelle. Lähienergian tuotannossa olevat ihmiset asuvat samalla alueella, joten koko ketju on siellä asuvien ihmisten hoivassa ja valvovan silmän alla.


Suomessa jotkin ryhmät vaativat äänekkäästi Norjan öljy- ja kaasuvaroihin verrannollisen turve-energian tuotantomme ajamista alas. Mitä turpeen tilalle, jos se ajetaan alas? Pelkästään metsäenergian lisäämisellä turvetta ei pysty korvaamaan, sillä kansakunnan edun takia kuitupuu kannattaa hyödyntää puunjalostusteollisuudessa. Ainoaksi realistiseksi vaihtoehdoksi todella pitkäksi aikaa jää turpeen korvaaminen kivihiilellä ja öljyllä. Miksi halutaan lähienergia turpeen ilmastollisen logistiikkaedun vaihtamista tuhansien ylimääräisten kilometrien kuljetusten aiheuttamiin ympäristöpäästöihin?

On selvää, että turvetuotantoa pitää määrätietoisesti kehittää kestävän kehityksen periaatteilla. Kenttämittauksissa onkin jo todettu uusien ja nykyaikaisten turvetuotantoalueiden vesienpuhdistusjärjestelmien olevan merkittävän tehokkaita.

Kotimaista turve-energiaa tarvitaan jatkossakin. Turve mahdollistaa metsäenergian käytön korkealla kattilahyötysuhteella estäen tehokkaasti puun aiheuttamaa kattilapintojen korroosiota ja likaantumista. Lähienergialla on laaja kannatus ympäri Suomea, sillä se antaa työtä maakuntiin, huoltovarmuutta energiantuotantoon ja kohtuuhintaista kaukolämpöä miljoonalle kansalaiselle.

Juhani Järvelä
Toimitusjohtaja, Oulun Energia

Ei kommentteja "Lähienergia on ympäristön etu"

Kommentoi "Lähienergia on ympäristön etu"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.