Blogikirjoitus

 
 

Windfall-vero hyydyttäisi investoinnit

28.2.2013 12.20 | Riitta Larnimaa

"Esitämme, että valtioneuvosto lopettaa windfall-veron valmistelun ja siten tukee Suomen kilpailukykyä ja investointiedellytyksiä." Näin päättyy windfall-veroa koskeva kannanotto, jonka 12 merkittävää työnantaja- ja työntekijäjärjestöä luovuttivat helmikuussa pääministeri Kataiselle.


 

Mukana kannanotossa ovat Elinkeinoelämän keskusliiton ja sen suurten jäsenliittojen lisäksi mm. Metallityöväen Liitto, Paperiliitto, Sähköalojen Ammattiliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto ja Ammattiliitto Pro.

Windfall-verosta luopuminen on ajankohtaista nyt, sillä hallituksen puolivälitarkastelu on tänään ja heti kuukauden päästä on vuorossa hallituksen kehysriihi. Nyt jos koska päätöksentekijöiden pitää päätöksillään varmistaa yrityksille kannustava ja vakaa toimintaympäristö.

Päätös säilyttää windfall-vero antaisi Suomen investointeja ylläpitävälle energia-alalle kielteisen viestin, joka hyydyttäisi investoinnit. Pohjolan Voimalle lisärasite olisi vuosittain noin 40-80 miljoonaa euroa. Se vastaisi 1-2 keskikokoisen lämpövoimalaitoksen rakentamisen kustannuksia. Esimerkiksi Vaasassa 11.3. käyttöön vihittävän osakkuusyhtiömme Vaskiluodon Voiman maailman suurin voimalaitoskokoluokan biokaasutin maksoi noin 40 miljoonaa euroa.

Ydinvoiman lisäksi lisärasitetta tulisi vesivoimalle. Samaan aikaan valtio tukee muuta uusiutuvaa energiaa verovaroin. Komissio on väläytellyt myös sitä, että veron pitäisi koskea sähköä, joka tuotetaan yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa.

Hallitus toteaa ohjelmassaan, että "verotuksella vahvistetaan talouskasvua ja työllisyyttä". Windfall-veron toteutuminen olisi täydellisessä ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa.


Riitta Larnimaa
johtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Ei kommentteja "Windfall-vero hyydyttäisi investoinnit"

Kommentoi "Windfall-vero hyydyttäisi investoinnit"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.