Blogikirjoitus

 
 

On ilmaston etu parantaa EU:n ja Suomen kilpailukykyä

3.10.2013 15.53 | Ilkka Latvala

Kilpailukyvyn parantaminen tulisi nostaa energia- ja ilmastopolitiikan ykkösprioriteetiksi. Euroopan Unionin ja sen osana Suomen kilpailukyky globaalissa taloudessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakavasti heikentynyt. Eräs keskeinen syy tähän on EU:n ja Suomen jatkuvasti kiristyvä sääntely ja yksipuoliset ilmasto- ja energiapoliittiset toimet, kun muu maailma ei ole seurannut perässä vastaavin velvoittein. Viimeisimpinä esimerkkeinä mainittakoon kansallisesti päätetty turpeen lisäverotus, sekä EU:n komission suunnittelemat ”Backloading”- ja muut toimet päästöoikeuksien hinnan nostamiseksi.


 

Ilman kilpailukykyä ei investoida

Ilman kilpailukykyä EU:hun ja Suomeen ei ole perusteita investoida riittävästi, jolloin teollinen tuotantotoiminta hiipuu. Tämä huolestuttaa meitä teollisia sähkönkuluttajia ja varmasti myös sähköntuottajia. Teollisuuden jatkuvuus ja kehittyminen vaarantuu erityisesti uusinvestointien puutteessa, joita ilman puolestaan tuleva sähkön kysyntä ja näin ollen sähkön tuotantokin on uhattuna. Hiipuvassa taloudessa myös työttömyys kasvaa ja hyvinvointi rapautuu.

Kotimainen sähköntuotanto kestää vertailun

Energiapolitiikan, osana muita poliittisia toimenpiteitä, tulisi siis edistää kilpailukykyä ja sen myötä teollista tuotantoa EU:ssa ja Suomessa. Mielestäni juuri teollisen tuotannon edistämisellä torjutaan myös ilmastonmuutosta. Kaikki teollinen tuotantotoiminta kuluttaa sähköä. EU:ssa sähköntuotannon keskimääräiset CO2-päästöt ovat noin puolet Kiinan vastaavista. Hieman kärjistäen voi todeta, että olemme Euroopassa ulkoistaneet teollista tuotantoa ja työpaikkoja Kiinaan ja tuomme sieltä takaisin tuotteita ja sen myötä CO2-päästöjä. Kokonaisuutena kasvatamme tällä globaaleja CO2-päästöjä. Suomen sähköntuotannon keskimääräiset CO2-päästöt ovat puolestaan noin 50 % EU:n tasosta, eli sähköntuotantomme on jo nyt globaalissa vertailussa varsin vähäpäästöistä. Näin ollen sähkönkäytön ”haaliminen” Suomeen – on se sitten lisää teollista tuotantoa tai vaikkapa IT-palvelinkeskuksia – on ilmaston etu.

Kansallisia resursseja kestävästi

Maapallon resurssitarve ja -niukkuus kasvaa väestön lisääntyessä kohti YK:n ennustamaa noin yhdeksää miljardia ihmistä vuoteen 2050 mennessä. Samaan aikaan ilmastonmuutosta tulee jarruttaa. Näiden globaalien haasteiden ratkaisemiseksi Suomen kansallisia resursseja, kuten metsää, vettä, mineraaleja ja osaamista, tulisi hyödyntää kestävästi yhä enemmän vähäpäästöiseen sähköntuotantoomme nojautuen. Tätä edistää parhaiten Suomen ja EU:n kilpailukyvyn parantaminen. Millään energia- tai muilla poliittisilla päätöksillä ei saa enää heikentää kilpailukykyämme sillä tästä kärsii myös ilmasto.

Ei kommentteja "On ilmaston etu parantaa EU:n ja Suomen kilpailukykyä"

Kommentoi "On ilmaston etu parantaa EU:n ja Suomen kilpailukykyä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.