Blogikirjoitus

 
 

Siitä puhe, mistä puute

28.10.2014 7.05 | Petri Hurri

Järjestäytyneessä yhteiskunnassa perusasiat toimivat. Hanasta tulee vettä ja töpselistä sähköä. Itsestään se ei kuitenkaan tapahdu. Joku pitää vesijohtoverkoston kunnossa, toinen tuottaa sähköä ja kolmas siirtää sitä töpseliin saakka.

Me Pohjolan Voimassa tuotamme sähköä. Siksi pohdimme myös, miltä energia-asiat ja energiaturvallisuus näyttävät lähitulevaisuudessa ja parin vuosikymmenen kuluttua. Välillä koetamme katsoa pidemmällekin.


Sähköpulaa jo lähivuosina

Näkymät ovat nyt häilyvät. Meillä voi olla piankin edessä pula sähkötehosta. Ajanjaksolla 2010−2016 sähköntuotannosta on häviämässä yhteensä 1600 megawattia. Se on jokseenkin saman verran kuin Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikkö aikanaan tuottaa. Uusia voimaloita ei rakenneta samaa tahtia.

Tuon 1600 megawatin päälle vielä lisääkin poistumaa on uhkaamassa tehotasetta eli sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa Suomessa. Syntyy vajetta, jota varmaankin paikataan tuonnilla.

Riippuvaisia tuonnista nytkin

Nytkin olemme riippuvaisia tuonnista ja siitä, että omaan tuotantoomme ei tule isompia häiriöitä. Tuomme mm. sähköä Ruotsista ns. tuutin täydeltä − siis niin paljon kuin siirtoyhteydet antavat myöten. Ja niin paljon kuin meille riittää myytävää hintaan, jonka olemme halukkaita maksamaan. Venäjän tuonti ei nykyisin sovi kulutusrakenteeseemme ja on varsin ennakoimatonta.

Äkkiä viime kesänä…

Mutta voipa käydä kuten viime kesänä. Keskellä parasta kesää tarvittiin Pohjolan Voiman säätäviä lauhdevoimalaitoksia pitämään Suomessa sähköt päällä.

Kuulostaa dramaattiselta, mutta poikkeuksellista se ei nykyisin ole. Siis laitoksia, joita aiemmin tarvittiin vain talven kovina pakkaskausina, joudutaan käyttämään aikana, jolloin kulutus ei ole kummoistakaan.

Kantaverkon tukena

Sähkön laadun varmistamiseksi verkossa pitää olla tehoa tasaisesti. Tätä ei esimerkiksi tuulivoima takaa.

Poikkeuksellista varautumista sähköntuotannon pulmatilanteisiin on kesäkuun kokemusten jälkeen jatkettu myös nyt syksyllä. Tämä liittyy Länsi-Suomen kantaverkon rakentamiseen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid uusii ja vahvistaa kantaverkkoa Pohjanmaalla. Fingridin kanssa tehtiin jo aiemmin sopimus siitä, että PVO-Lämpövoiman Kristiinan voimalaitos tukee kantaverkkoa tarvittaessa. Sopimusta on jatkettu marraskuun puoliväliin saakka.

Viime kesä oli esimerkki siitä, miten tärkeä rooli lauhdelaitoksilla on sähkön tuotannon ja kysynnän tasapainottajana. Lauhdelaitokset auttavat vaikeassa paikassa pitämään valot päällä.

Petri Hurri
johtaja, lämpövoima
Pohjolan Voima Oyj

Lue energiaturvallisuudesta myös Pohjolan Voima -lehdestä

Ei kommentteja "Siitä puhe, mistä puute"

Kommentoi "Siitä puhe, mistä puute"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.