Blogikirjoitus

 
 

Nettikoulutus avasi silmät: Vastuullisuus elää kaikissa arkirutiineissa

3.5.2016 10.10 | Ismo Orava

Luulin tietäväni, mitä vastuullisuus on. Luulin väärin. Tämä selvisi, kun klikkasin auki Pohjolan Voiman vastuullisuuden nettikoulutusohjelman, joka järjestettiin henkilöstölle helmi-huhtikuussa.

Mitä se sitten paljasti? Voiko nettikoulutuksessa oikeasti oppia jotain?

Infopaketti avasi silmäni sille, miten vastuullisuus on juurrutettu yhtiön yrityskulttuuriin ja miten se tuodaan osaksi arkipäiväisiä työrutiineja.

Teen työssäni kaupallisia hankintoja, ja siksi esimerkiksi ympäristövastuullinen toiminta on tuttua. Koulutus onneksi johdatti minut ulos omalta sektoriltani ja herätti pohtimaan vastuullisuutta laajemmin.

Opin muun muassa sen, missä menee hyväksyttävän lahjan raja. Tähän asti olen luottanut intuitioon ja ammattietiikkaani, mutta on hyvä, että yhteinen raja on määritetty. Koska henkilökohtaisia näkemyksiä on yhtä monta kuin työntekijöitä, on tärkeää, että työpaikalla on yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä.

Vastuullisuus on kuitenkin myös paljon muuta kuin lakien, asetusten ja yhteisesti sovittujen rajojen noudattamista. Vastuullisuus on sitä, että pitää sanansa. Se on sitä, että vastaa sähköposteihin ja pysähtyy silloinkin, kun joku nykii hihasta kiireen keskellä.

Vastuullinen työkulttuuri ei koske vain meitä vaan se ulottuu aina alihankkijaverkostoon saakka. Samalla se velvoittaa myös asiakkaitamme. Asiakkaiden on kerrottava heidän tarpeista ja tavoitteistaan, jotta voimme suunnitella omaa liiketoimintaamme.

Tajusin, että nettikoulutuksen opit ja periaatteet pitäisi jalkauttaa myös siviilielämän puolelle, omaan perhe-elämään.

Nettikoulutusohjelmat ovat toivottavasti tulleet jäädäkseen. Parasta niissä on se, että koulutuksen voi käydä juuri siellä ja silloin, kun itselle sopii. Infomateriaali on tarvittaessa pysäytettävissä, ja mielenkiintoisen kohdan voi halutessaan katsoa uudestaan. Perinteiseen kokoushuoneen koulutussessioon verrattuna verkkoversion tekeminen edellyttää enemmän työtä, mutta satsaus varmasti kannattaa. Nettikoulutus on oiva tapa käsitellä vaikkapa organisaatiota koskevaa muutosta.

 

Yksi kommentti "Nettikoulutus avasi silmät: Vastuullisuus elää kaikissa arkirutiineissa

Risto Kuoppamäki 14.2.2018 16.30

Selasin PVO:n verkkosivustoa ja törmäsin tähän blogiin. Tykkäsin siitä. Tosi hyvä, että insinööripiireissä esitetään myös
eettisiä kannanottoja!
Itse olen vastuullisuutta ajatellut lähinnä sisäisenä asiana, ts. vastuullisuutena itseään kohtaan. Se ilmenee omien arvojen toteuttamisena käytännön tasolla ja siten, että uskaltaa arvojaan tilanteen vaatiessa myös julkisesti puolustaa.

Kommentoi "Nettikoulutus avasi silmät: Vastuullisuus elää kaikissa arkirutiineissa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.