Blogikirjoitus

 
 

Sähköä riittää, tehoa ei

20.10.2016 8.30 | Riitta Larnimaa

Suomen hallitus tekee linjauksia energia- ja ilmastostrategiasta loppuvuoden aikana. Odotukset ovat suuret. Viime kädessä hallitus on vastuussa sähkön toimitusvarmuudesta Suomessa.


Sähkön saannin varmistaminen kaikissa tilanteissa edellyttää sekä sähköenergiaa (MWh) että kykyä tuottaa sähköä eli sähkötehoa (MW).

Nyt Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on ajoittain sähköenergiasta jopa ylitarjontaa. Sen sijaan sähkötehoa ei ole riittävästi. Kun tuuli tyyntyy, ja samaan aikaan kulutus on huippulukemissa tai järjestelmässä on isoja siirto- tai tuotantohäiriöitä, olemme vaikeuksissa. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä.

Aikaa ei ole hukattavaksi. Lauhdelaitokset ovat – Meri-Poria lukuun ottamatta – jo poistuneet markkinoilta kannattamattomina, ja lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitosten ahdinko kasvaa. Yhteistuotantolaitosten osuus huippukulutustilanteen sähköstä on noin kolmannes. Suomella ei ole varaa menettää sitä.

Tehoreservijärjestelmää laajennettava

Mahdollisuudet ylläpitää sähköjärjestelmää OL3:n kaupallisen tuotannon alkamiseen asti paranisivat nykyistä tehoreservijärjestelmää laajentamalla. Toivottavasti Energiavirasto päätyy nykyistä selvästi suurempaan reserviin, kun se kilpailuttaa kesällä 2017 käynnistyvän reservijakson vielä tämän vuoden aikana. Reservin pitäisi olla vähintään 1000 MW.   

Hyvä olisi, jos hallitus ei ottaisi enää käyttöön uusia uusiutuvan sähkön tuotantotukia. Tätä tukee TEMin kesällä julkaiseman energia- ja ilmastostrategian perusura, jonka mukaan uusiutuvan energian tavoitteet lähes saavutetaan nykyisillä toimenpiteillä. 

Selvä kokonaiskuva tarpeen

Tehoreservijärjestelmä on kuitenkin vain laastari eikä hoitokeino riittävän sähkötehon varmistamiseen. Tukijärjestelmistä pidättyminenkään ei riitä. Energiapohjaiseen hinnoitteluun perustuvat sähkömarkkinat ovat perusteellisesti rikki. Nykyjärjestelmä ei ole korjattavissa hienosäädöllä vaan tarvitaan perusteellinen keskustelu markkinamallin uudistamisesta. Esimerkiksi Iso-Britanniassa on otettu käyttöön erilliset tehomarkkinat ja Ranskassa pohditaan vastaavia toimenpiteitä.

Suomen hallitus tekee linjauksia energia- ja ilmastostrategiasta loppuvuoden aikana. Odotukset ovat suuret. Toivottavasti hallitus tarjoaa selkeän tilannekuvan ja avauksia siitä, miten energiajärjestelmä kehittyy mahdollisimman markkinaehtoisesti. Tämä tarkoittaa tarjolla olevien keinojen analyysiä ja punnintaa sekä aikatauluttamista. Viime kädessä hallitus on vastuussa sähkön toimitusvarmuudesta Suomessa.

Ei kommentteja "Sähköä riittää, tehoa ei"

Kommentoi "Sähköä riittää, tehoa ei"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.