Blogikirjoitus

 
 

Vesivoima on energiantuotantomme joustava peruspilari

14.2.2017 9.14 | Pertti Pietinen
Isohaaran vesivoimalaitos

Isohaaran vesivoimalaitos

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet poikkeuksellisen hyviä vesivoiman tuotannossa.

Vuonna 2015 PVO-Vesivoima tuotti sähköä enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2016 ennätyslukemista jäätiin hieman, mutta kahden terawattitunnin tuloksella saavutettiin silti 20 prosenttia keskimääräistä parempi tuotantovuosi.

Mistä se kertoo? Se kertoo hyvästä vesivuodesta ja Pohjois-Suomen runsaista sateista sekä toimintavarmoista voimalaitoksista, jotka pystyvät joustavasti mukautumaan luonnon antamiin ehtoihin. Viime vuodet muistuttavat vesivoiman merkittävästä roolista yhteiskunnassamme.


Vesivoimalla tuotetaan suomalaista, puhdasta, turvallista sähköä hajautetusti ja erittäin toimintavarmasti. Se on energiantuotantomme peruspilareita: vesivoimalla tuotettiin viime vuonna lähes 24 prosenttia Suomen omasta sähköntuotannosta. Vain ydinvoimalla tuotettiin enemmän sähköä.

Tätä taustaa vasten onkin outoa, että marraskuussa julkistetussa kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa vesivoimaa ei huomioitu juuri ollenkaan. Strategia puhuu uusiutuvan, kotimaisen, päästöttömän ja hajautetun energian puolesta ja pyrkii vahvistamaan sen asemaa. Suomalainen vesivoima on kaikkea tätä. Mikä päättäjien mielestä siis on vesivoiman rooli tulevaisuuden suomalaisessa energiakokonaisuudessa?

Vaikka strategiassa ei vesivoimalle montaa sanaa suotu, on vesivoimalla keskeinen rooli jatkossakin. Vesivoimalla on yhä keskeisempi tehtävä tuottaa säätövoimaa, jolla sähkön kulutus ja tuotanto pystytään pitämään joka hetki tasapainossa.

Säätövoiman tarve lisääntyy, kun sään mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkosähkön osuus kasvaa ja vakioteholla ajettava uusi ydinvoima korvaa säätöön osallistunutta lauhdevoimaa.

Tällä hetkellä vesivoiman osuus kaikesta kotimaisesta säätövoimasta on yli 60 prosenttia. Ilman kotimaista vesivoimaa säätösähkö pitäisi ostaa ulkomailta – edellyttäen, että sitä olisi sieltä saatavissa.

Pertti Pietinen, Pohjolan Voiman vesivoimayhtiön PVO-Vesivoima Oy:n toimitusjohtaja

Ei kommentteja "Vesivoima on energiantuotantomme joustava peruspilari"

Kommentoi "Vesivoima on energiantuotantomme joustava peruspilari"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.