Blogikirjoitus

 
 

Ympäristölupahakemuksia työstetään tiukalla aikataululla

18.9.2017 8.30 | Katja Permanto

Pohjolan Voiman ympäristötiimillä pitää kiirettä. Kuluvan syksyn ja ensi talven isoin ponnistus liittyy suurille yli 50 MW:n polttolaitoksille määriteltyihin LCP BAT -päätelmiin eli EU-tason linjauksiin parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta.

Elokuussa julkaistujen BAT-päätelmien tarkoituksena on edistää ympäristönsuojelua ja yhtenäistää ympäristölupakäytäntöjä EU:ssa.

Mitä tämä kaikki sitten käytännössä tarkoittaa? Sitä, että Pohjolan Voiman on haettava uudet lämpövoimalaitosten ympäristöluvat. Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristölupien määräysten tulee nyt ensimmäistä kertaa perustua BAT-päätelmissä esitettyihin vaatimuksiin. Vaatimukset koskevat muun muassa prosessi- ja päästötarkkailua ja päästötasoja ilmaan ja veteen.


Voimalaitosten toiminnan täytyy olla BAT-päätelmien mukaista neljän vuoden kuluessa päätelmien julkaisusta eli elokuussa 2021. Neljä vuotta on tiukka aikataulu, koska ensin meidän täytyy hakea uudet ympäristöluvat ja suurimmassa osassa voimalaitoksia tehdä myös investointeja. 

Kiireisen tahdin takia Pohjolan Voimassa aloitettiin lupahakemusvalmistelu hyvissä ajoin viime vuonna. Olemme käyneet huolellisesti läpi kaikki 75 päätelmää. Polttolaitokset puolestaan ovat kartoittaneet omaa suorituskykyään ja pohtineet tarvittavia investointivaihtoehtoja. Tehtävänä on siis ollut selvittää, ovatko laitoksemme BAT-päätelmien mukaisia.

Haasteitakin riittää. BAT-päätelmät eivät nimittäin ole kovin selviä, ja niissä on paljon tulkinnanvaraisia asioita. Ne eivät aiheuta päänvaivaa pelkästään toiminnanharjoittajalle vaan myös viranomaiselle. Siksi ympäristöministeriössä on parhaillaan tekeillä kansallinen ohjeistus, jonka tarkoitus on auttaa eri tahoja tulkitsemaan päätelmiä samalla lailla.

Ohjeistusta odottaessa työ etenee kaiken aikaa. Tavoitteenamme on jättää ympäristölupahakemukset aluehallintovirastoon mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana. Tarkoituksenamme on tehdä mahdollisimman hyvät hakemukset, jotta luvitusprosessi menee jouhevasti eteenpäin.

Ei kommentteja "Ympäristölupahakemuksia työstetään tiukalla aikataululla"

Kommentoi "Ympäristölupahakemuksia työstetään tiukalla aikataululla"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.