Blogikirjoitus

 
 

Ilman vesivoimaa ei ole tuuli- tai aurinkovoimaa

11.12.2017 9.24 | Riitta Larnimaa

Vesivoima on välttämätön osa suomalaista energiajärjestelmää. Se tuottaa vuosittain merkittävän osan Suomessa käytetystä sähköstä. Se on myös tärkein uusiutuvan sähkön tuotantomuoto. Vesivoima ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä, se on tehokasta, kotimaista ja hajautettua. Ennen kaikkea sitä voidaan helposti säätää tarpeen mukaan, mikä on välttämätöntä sääriippuvaisten aurinko- ja tuulivoiman määrän kasvaessa. Suomen sähköjärjestelmä olisi vaikeuksissa, jos vesivoiman määrä vähenisi.

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja päästövähennykset ovat johtaneet Suomessa tilanteeseen, jossa tukijärjestelmän avulla investoinnit aurinko- ja tuulivoiman ovat kasvaneet merkittävästi. Uusien energiamuotojen innostuksen keskellä on kuitenkin hyvä muistaa energiantuotannon mittakaava ja perusperiaatteet.


Suomessa aurinko tuottaa vähiten silloin kun tarvetta olisi eniten eli talvikuukausina. Lähes 90 prosenttia auringon säteilystä saadaan seitsemän lämpimimmän kuukauden aikana ja silloinkin lähinnä päivisin.

Tuulivoiman osalta tuotanto on onneksi päinvastoin, tuulivoimaa tuotetaan talvikuukausina eniten. Sekin on kuitenkin riippuvaista sääolosuhteista Siksi uusien sähköntuontantomuotojen, tuulivoiman ja aurinkovoiman pariksi tarvitaan vesivoimaa säätövoimana. 

Vesivoima tasapainottaa sähkönkulutusta ja varmistaa suomalaisen sähköjärjestelmän toimivuuden. Vesivoimalaitoksia voidaan käynnistää, säätää ja pysäyttää muita voimalaitoksia nopeammin. Kotimainen vesivoima vastaa keskimäärin jopa 70 prosentista sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisesta vuorokausitasolla.

Sään mukaan vaihtelevan tuotannon lisääntyessä tuotannon ja kulutuksen tasapainoa on entistä vaikeampi hallita. Siksi vesivoiman merkitys sähköjärjestelmän tasapainottamisessa on jatkossa nykyistäkin merkittävämpi. Vaikka tulevaisuudessa sähkön kulutuksen joustot ja älyverkot tuovat uusia mahdollisuuksia järjestelmän tasapainottamiseen, vesivoimaa tarvitaan jatkossakin.

Käytännössä vesivoima mahdollistaa muiden uusiutuvien tuotannon lisäämisen.

 

2 kommenttia "Ilman vesivoimaa ei ole tuuli- tai aurinkovoimaa"

Rauno Virta 20.12.2017 11.08

On täysin perusteetonta väittää, että vesivoima on ainoa säätövoimaratkaisu. On täysin vanhakantaista väittää, että vastuuttomasti rakennettu vesivoima on elinehto Suomelle. On täysin tahtotilan puutetta olla tarttumatta asiaan, ja tehdä parempia energiaratkaisuja. Kaikki uudet, kestävään kehitykseen perustuvat tuotantotavat ovat tervetulleita. Ahneus tässä on se pääasiallinen voima, joka ylläpitää näitä vanhakantaisia näkemyksiä. Voimayhtiöillä on 70-vuoden ajalta hoitamatta vastuut ja velvoitteet. Milloin astutte nykyaikaan ja tunnustatte tekemänne ryöstön ja tuhot? Suomen tulisi olla sivistysvaltiona edellekävijä, luontoa kunniottavissa valinnoissa, mutta yhtiönne toiminta ei tue tätä millään tavalla.

Riitta Larnimaa 20.12.2017 11.13

Kiitän kommentistasi,

Kun katsomme sähköjärjestelmän toimintaa kokonaisuutena, on tosiasia, että kotimaisista tuotantomuodoista vesivoima on tällä hetkellä ainut todellinen vaihtoehto sähkön kysynnän ja tuotannon tasapainottamisessa. Aiemmin lauhdelaitokset olivat merkittävässä säätävässä roolissa, mutta ne ovat viime vuosina lähes kaikki poistuneet markkinoilta kannattamattomina. Vuositasolla yhteistuotannolla on tärkeä rooli toki myös. Yhteistuotantoa ajetaan lämmöntarpeen mukaan, joten sen merkitys on suuri nimenomaan huippukulutuksen tilanteessa, siis silloin, kun myös lämmölle on suurin tarve. Uudet ratkaisut ovat tervetulleita ja uskon, että kulutuksen joustaminen älyverkkojen kehittyessä ja sähkön varastointi helpottavat tilannetta. Siihen en usko, että ne tilanteen täysin ratkaisisivat, vaan vesivoimaa tarvitaan jatkossakin.

Kirjoitat, että meillä on vastuut ja velvoitteet hoitamatta. Olen tästä eri mieltä. Olemme hoitaneet kaikki viranomaisten meille asettamat velvoitteet ja korvaukset ja sen lisäksi olemme tehneet paljon vapaaehtoista työtä vesiympäristön kehittämiseksi yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Toki asioita voi aina tehdä paremmin. Kaikilla tuotantomuodoilla – niin kuin ihmisen toiminnalla ylipäätään - on omat haittansa ja hyötynsä ja niiden punnintaa yhdessä varmasti tarvitaan. Itse koen, että meidän pitäisi selvästi nykyistä enemmän käydä vuoropuhelua näistä asioista sidosryhmiemme kanssa.
Kiitos siitä, että olet osaltasi vuoropuhelua avaamassa.

Kommentoi "Ilman vesivoimaa ei ole tuuli- tai aurinkovoimaa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.