Blogikirjoitus

 
 

Tavoitteena 95-prosenttisesti hiilidioksidineutraali tuotanto

7.6.2018 7.52 | Rea Oikkonen

Pohjolan Voimassa on päätetty 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi päivittää tavoite hiilidioksidineutraalien energialähteiden osuudesta sähkön tuotannossa. Uutena tavoitteenamme on nostaa hiilidioksidineutraalin sähkön tuotannon osuus yli 95 prosentin vuoteen 2020 mennessä.

Aikaisempi tavoitteemme oli ylittää 90 prosentin osuus. Siitä mentiin lennokkaasti yli viime vuonna, jolloin hiilidioksidineutraalien energialähteiden osuus oli 92 prosenttia. Aiemman tavoitteemme asetimme vuonna 2010, jolloin toimitusjohtaja totesi katsauksesssaan:"Meillä on edellytykset nostaa päästöttömän tuotantomme osuus 90 prosenttiin kolmen-neljän seuraavan vuoden aikana." Rohkea nosto, koska vuoden 2009 vastaava lukumme oli vain 72 prosenttia.


 Pohjolan Voiman sähköntuotannon hiilidioksidineutraalit energialähteet 2013-2017, %

Seuraavan kerran tavoitetta kommentoi nykyinen toimitusjohtajamme Lauri Virkkunen vuoden 2011 vuosikertomuksessa: "Määrätietoisilla investoinneilla Pohjolan Voiman hiilidioksidipäästöttömän tuotannon osuus nousee viime vuosien 70 prosentista 90 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä." Vuonna 2011 Pohjolan Voima oli juuri luopunut tuulivoiman tuotannosta, millä ei kuitenkaan ollut kuin noin puolen prosenttiyksikön merkitys hiilidioksidineutraalien energialähteiden osuudessa. Tuolloin tavoitteesta oltiin edelleen kaukana, osuus oli 78 prosentissa.

Ydin- ja vesivoiman osuudet hiilidioksidineutraaleissa energialähteissä ovat nousseet. Tämä on osin tehonkorotusten ansiota. Fossiilisia energialähteitä käyttäneitä sähkön erillistuotannon voimalaitoksia on suljettu. Hiilidioksidineutraaleiksi luettujen puuperäisten polttoaineidenkin osuus on laskenut. Tähän on syynä muutaman biovoimalaitoksen siirtyminen pois Pohjolan Voiman omistuksesta. Erityisesti Wisapower Oy:n soodakattilan poistuminen tuotantopaletistamme laski puuperäisillä tuotetun sähkön määrää vuoden 2015 jälkeen.

Toisella tapaa tarkastellen tuotantomme hiilidioksidipäästöt ovat vuodesta 2010 vuoteen 2017 laskeneet 4,5 miljoonaa tonnia. Kun vuonna 2010 nykyisen voimalaitoskapasiteettimme sähkön tuotannon ominaishiilidioksipäästöt olivat 275 g/kWh, viime vuonna vastaava luku oli enää vain 55 g/kWh. Mielestäni mahtava ponnistus hiilineutraaliuden saavuttamiseen energia-alalla!

Jatkamme matkaamme hiilineutraaliuteen uudella tavoitteellamme.

Hiilidioksidineutraaleiksi sähkön tuotantomuodoiksi Pohjolan Voiman sähkön tuotannosta katsotaan vesi- ja ydinvoima sekä lämpövoimalaitoksissa hiilidioksidineutraaleilla puuperäisillä polttoaineilla tuotettu sähkö.

Rea Oikkonen, ympäristöpäällikkö, Pohjolan Voima Oyj

Ei kommentteja "Tavoitteena 95-prosenttisesti hiilidioksidineutraali tuotanto"

Kommentoi "Tavoitteena 95-prosenttisesti hiilidioksidineutraali tuotanto"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.