Timo Määttä – mies automaatiomurroksen taustalla

Vesivoiman automaatio eli älykäs itseohjautuvuus on kehittynyt valtavia askeleita vuosikymmenten saatossa. Timo Määttä, automaatiomestari, on nähnyt läheltä viimeisen 20 vuoden kehityskaaren.

Timo Määttä on työskennellyt kohta 20 vuotta ensin PVO-Vesivoimalla ja sittemmin Caverionilla, joka vastaa nykyään PVO-Vesivoiman laitosten kunnossapidosta Iijoella ja Kemijoella. Harva tuntee alueen vesivoimaloita ja etenkään niiden automaatiota yhtä hyvin.

Timo Määttä
Automaatiomestari Timo Määttä, Caverion

– Yhteinen historia on kieltämättä jo pitkä. Näihin hommiin tullessani tietoliikennettä pyöritettiin MS-DOS-käyttöjärjestelmällä ja automaatio oli tosi yksinkertaista. Aika monta askelta on tultu siitä eteenpäin, Määttä muistelee.

Nykyään vesivoimalaa ajetaan ja sen kuntoa tarkkaillaan etänä.

– Laitos toimii monelta osin itsenäisesti ja paremmin kuin manuaalisesti ohjattuna. Automaatio reagoi sekunneissa, jos kantaverkko tarvitsee lisää tehoa.

Automaatio kuntoon voimala kerrallaan

Määttä kiittelee sitä, että hänen ajanjaksolleen on sattunut laaja VESPA-projekti, jossa peruskorjattiin ja uudistettiin vuosina 2005–2013 Iijoen kahdeksan vesivoimalan koneistot. Sen jälkeen laitoksia on päivitetty myös Kemijoella.

– Laitoksiin asennettiin moderni sähkö- ja automaatiotekniikka, josta automaatio oli minun vastuullani. Tuntuu hienolta, että on jättänyt kädenjälkensä laitoksiin.

– Digitekniikka, jota voidaan hyödyntää vesivoimassa, on kehittynyt valtavan nopeasti. Omaa ammattitaitoa on täytynyt kehittää samaa vauhtia, mikä on ollut totta kai myös tosi motivoivaa.

Onko vesivoimalaa monimutkaisempi hallita nykyään?

– Tavallaan on lisääntyneen tekniikan myötä, mutta jos kokonaisuus on hallinnassa, niin se tekee laitoksen käytöstä ja ylläpidosta tarkempaa ja tehokkaampaa. On helppo nähdä paljon enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia.