Uutinen

 
 

Huonokuntoinen Jumiskon Urheilutalo Kemijärvellä puretaan - purkutöistä aiheutuu ajoittaista melua ympäristöön

Kemijärven Ryti-Lehtolassa entinen Jumiskon Kurssikeskus eli Urheilutalo puretaan kevään aikana. Rakennuksen omistava Pohjolan Voima purkaa huonokuntoisen ja energiaa runsaasti kuluttavan rakennuksen ja pahoittelee purkamisesta aiheutuvaa melua.

-       Urheilutalon purkutyöt on aloitettu ja ne kestävät näillä näkymin toukokuulle. Pahoittelemme purkutöistä aiheutuvaa ajoittaista melua ja vähäisiä määriä pölyä ympäristöön, sanoo purkuprojektista Pohjolan Voimassa vastaava PVO-Vesivoima Oy:n asiantuntija Matti Åman.

Vuonna 1965 valmistunut rakennuksen on huonokuntoinen eikä sille ole löytynyt enää käyttöä.

-       Urheilutalo on ollut hyvin vähäisellä käytöllä ja selvästi laajan peruskorjauksen tarpeessa. Vaakakupissa purkamisen puolesta painoi myös osin lasiseinäisen talon lämmitysenergian kulutus, joka on ollut varsin suuri ja vastannut noin kolmen omakotitalon kulutusta, kertoo Matti Åman. 

Purkutöistä vastaa Lapin Timanttisahaus Oy Rovaniemeltä. Purkumateriaalit kierrätetään voimassaolevien ohjeiden ja purkamiselle myönnetyn luvan mukaisesti.

-       Rakennuksen purkumateriaalit hyödynnetään uusiomateriaaleiksi ja energiantuotantoon tai hävitetään asianmukaisesti. Metallit ja lasit kierrätetään ja puuosat haketetaan lämpökattiloiden polttoaineeksi, selostaa Matti Åman.

Urheilutalo oli suosittu leiri- ja tanssipaikka 1960- ja 70-luvuilla

Urheilutalo sijaitsi lähellä Jumiskon Lomakylää, joka oli Maaseudun Lomaliitto ry:n matkailukohteena 1960- ja 1970-luvulla. Lomakylän majoitustiloina olivat Pohjolan Voiman Jumiskon vesivoimalaitoksen rakentamisen jäljiltä 1950-luvun puolivälin jälkeen tyhjilleen jääneet asunnot. Kemijärven kunta rakennutti lomakylän läheisyyteen urheilu- ja kurssikeskukseksi Urheilutalon, joka valmistui vuonna 1965.

Urheilutaloa käytettiin lukuisten urheiluleirien sekä lasten ja nuorten kesäleirien tukikohtana. Talossa järjestettiin myös tansseja ympäri vuoden.

Jumiskon Lomakylän toiminta hiipui 1980-luvun maaltamuuton myötä. Pohjolan Voiman omistukseen Urheilutalo siirtyi 1985.

Lisätietoja: Matti Åman, asiantuntija, PVO-Vesivoima Oy, puh. 050 3038 621