Uutinen

 
 

Pohjolan Voima purkaa Kristiinankaupungin ja Porin Tahkoluodon voimalaitokset

Pohjolan Voima on päättänyt purkaa Porin Tahkoluodon ja Kristiinankaupungin lauhdevoimalaitokset. Yhtiö ei ole löytänyt kumppania tai toimintamallia, jolla laitosten toimintaa olisi voitu kannattavasti jatkaa. Varsinaiset purkutoimenpiteet alkavat laitoksissa kevään 2019 aikana.

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Lämpövoima Oy:n voimalaitosten markkinaehtoinen tuotannollinen toiminta lopetettiin kannattamattomana kesäkuussa 2015, minkä jälkeen on selvitetty erilaisia uusia käyttömahdollisuuksia. Lopullista purkamista alettiin valmistella vuonna 2017.

– Energiamurroksen eteneminen on viime vuosina ollut niin nopeaa, että lauhdevoimalaitosten toiminta ei ole enää ollut kannattavaa, sanoo PVO-Lämpövoiman toimitusjohtaja Petri Hurri.

Nyt Pohjolan Voima on tehnyt lopullisen päätöksen laitosten purkamisesta. Päätökseen vaikuttaa osaltaan se, että yhtiö on sitoutunut hiilidioksidineutraalin tuotannon lisäämiseen.

– Tällä hetkellä tuotantomme on jo 90 prosenttisesti hiilidioksidineutraalia. Tavoitteenamme on nostaa hiilidioksidineutraalin sähkön tuotannon osuus yli 95 prosentin vuoteen 2020 mennessä, Hurri kertoo.

Voimalaitosten purkamisen myötä markkinoilta poistuu yhteensä 477 megawattia säätövoimaksi ja tehoreserviksi soveltuvaa laudevoimakapasiteettia. Kristiinankaupungin voimalaitoksen teho on ollut 242 megawattia ja Porin Tahkoluodon voimalaitoksen 235 megawattia.

Purkutyöt päätökseen vuoden 2020 aikana

Purkutyöt alkavat keväällä 2019 ja ne on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2020 aikana. Lähes kaikki purkumateriaalit voidaan kierrättää uusiokäyttöön.

Voimalaitokset puretaan pääsääntöisesti maanpinnan tasolle. Voimalaitosalueille jää käyttökelpoista rakennuskantaa esimerkiksi konepajateollisuuden tarpeisiin. Valmiille infrastruktuurille etsitään uusia käyttäjiä.

Lisätietoja: Petri Hurri, toimitusjohtaja, PVO-Lämpövoima Oy, puh. 050 3133 231