Uutinen

 
 

PVO-Lämpövoima kehittää Kristiinankaupungin voimalaitosaluetta - Paikallinen yrittäjä mukaan jatkokehitykseen

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Lämpövoima Oy ilmoitti viime talvena lopullisesta päätöksestään purkaa Porin Tahkoluodon ja Kristiinankaupungin lauhdevoimalaitokset. Porin Tahkoluodossa purkutyöt ovat jo loppusuoralla ja purkutyöt Kristiinankaupungissa alkavat vuoden vaihteessa. Samalla Kristiinankaupungin voimalaitoksen aluetta kehitetään uuteen käyttöön.

Voimalaitosinfran jalostus uuteen käyttöön etenee

Ennen Kristiinankaupungin voimalaitoksen varsinaista purkua on vaaralliset aineet ja asbestit jo nyt poistettu. Itse voimalaitos puretaan, mutta yli 100 hehtaarin laitosalueelle jää käyttökelpoista rakennuskantaa, mikä tukee alueen jatkokehitystä. Toistaiseksi purkamatta jätetään mm. 100 tonnin nosturilla varustettu turbiinisalirakennus, joka on yli 100 metriä pitkä, 40 metriä leveä ja 30 metriä korkea.

Huoltorakennukset, korjaamo- ja ruokala sekä varastorakennuksia on myyty paikalliselle yrittäjälle, Pihlacon Oy:lle. Paikallisen yrittäjän mukaantulo tuo uutta puhtia alueen kehittämiseen ja tukee jo nyt alueelle asettuneita yrityksiä.

PVO-Lämpövoiman omistama satama toimii ja rahtia liikkuu tasaiseen tahtiin. Myös alueella olevaa maanalaista säiliötä kunnostetaan varastokäyttöön Alfa Oilin toimesta. Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid pitää kaasuturbiinivoimalansa alueella ja näin vahva kantaverkkoyhteys säilyy jatkossakin.

Voimalaitos Kristiinankaupungissa oli toiminnassa yli neljä vuosikymmentä

Kristiinankaupungin öljyvoimalaitos valmistui vuonna 1974, kivihiilikattila 1983 ja toinen turbiini 1989. Hiilivoimalaitokseen yhdistettiin vuonna 1993 valmistunut rikinpoistolaitos. Typpipäästöjen vähentämiseksi hiilikattilaan asennettiin vuonna 1994 uuden tekniikan mukaiset polttimet, joiden ansiosta typpipäästöt polttoaineen energiayksikköä kohti laskettuina puolittuivat. Vuonna 2007 voimalaitoksen polttotekniikkaa muutettiin siten, että typenoksidien päästöt vähenivät edelleen ja alittivat voimassaolevat luparajat.

PVO-Lämpövoima Oy:n voimalaitosten markkinaehtoinen tuotannollinen toiminta lopetettiin kannattamattomana kesäkuussa 2015, minkä jälkeen on selvitetty erilaisia uusia käyttömahdollisuuksia. Lopullista purkamista alettiin valmistella vuonna 2017. Perussyy purkupäätöksiin on ollut lauhdevoiman kannattamattomuus.

PVO-Lämpövoima Oy energiantuotantoyhtiönä tulee poistumaan alueelta realisoinnin jälkeen, mutta tarjoaa hyvät puitteet ja laajan infran uusille yrittäjille.

Lisätietoja: Petri Hurri, toimitusjohtaja, PVO-Lämpövoima Oy, puh. 050 3133 231