Uutinen

 
 

Podcast-vieraamme Minna Kauppi: Peesaamalla ei pääse ohi

Entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi näkee työelämän ja urheilun välillä paljon yhteistä. Sekä urheilujoukkueessa että työyhteisössä on oltava luja keskinäinen luottamus, jotta tavoite uskalletaan laittaa korkealle.

Huippu-urheilun ja työelämän välinen analogia ei jää epäselväksi, kun kuuntelee maailman parhaimpiin suunnistajiin lukeutuneen Minna Kaupin ja Pohjolan Voiman toimitusjohtajan Ilkka Tykkyläisen keskustelua.

– On todella erityistä, miten yhteinen tavoite nivoo yhteen keskenään hyvin erilaiset ihmiset. Itselleni MM-viestien tai Venlojen kaltaiset tapahtumat ovat olleet merkityksellisiä juuri siksi, että asioita tehdään yhdessä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, Kauppi kuvailee Pallo hallussa -podcastin viidennessä jaksossa.

MM-viestijoukkue koostuu maailmanluokan yksilöurheilijoista, jotka kootaan yhteen yhtä tapahtumaa ja päämäärää varten.

– Kuten työyhteisössä, ei maajoukkueessakaan kaikki ole parhaita ystäviä keskenään. Mutta kun on yhteinen tärkeä tavoite, silloin hommat hoidetaan ja joukkueen tavoite menee henkilökohtaisten ambitioiden edelle.

Luottamus ja kannustava ilmapiiri menestyksen avaimina

Kaupin mielestä sekä urheilujoukkueessa että työyhteisössä on tärkeää keskinäinen luottamus, jotta tavoitteet uskalletaan laittaa korkealle.

– Johtajan tehtävänä on saada ajattelu sellaiseksi, että vaikka tulisikin joku harha-askel, se on silti askel johonkin suuntaan, Kauppi sanoo.

Tykkyläisen mielestä kannustavan työpaikkakulttuurin luominen on menestyksen avain. Tästä kertovat myös Pohjolan Voiman arvot taitavasti, rohkeasti, yhdessä.

– Huippu-urheilun tavoin työelämässäkin pystytään tuloksen avulla arvioimaan, ovatko toimintatavat olleet onnistuneita. Tulosten läpinäkyvyydellä ja yksilötason huippusuoritusten esiin nostamisella voidaan lisätä sisäistä motivaatiota ja merkityksellisyyttä, Tykkyläinen pohtii.

Ykköspaikalle vain rajoja rikkomalla

Jotta muutoksia ja tulosta saadaan työpaikalla aikaiseksi, kaikkien on tunnistettava oma rooli sen aikaansaamisessa. Kauppi painottaa, että peesaamalla ei pääse ohi.

– Joskus on mentävä rajan yli, mikä ei tunnu niin mukavalta. Mutta yleensä sieltä rajan takaa löytyy jotain parempaa.

Sääntöjen rikkominen edellyttää Kaupin mukaan kuitenkin asioiden perinpohjaista osaamista.

– On olemassa taiteilijasääntö, jonka mukaan on ensin hallittava kaikki tekniikka, ja vasta sitten, kun pystyy rikkomaan rajoja, on taiteilija. Samaa pätee urheiluun ja yritysmaailmaan: ensin on tehtävä valtava määrä työtä, ja siinä vaiheessa, kun haluaa menestyä, on tehtävä jotain mitä muut eivät ole vielä tehneet.

Kuuntele lisää podcastistamme! 

Pallo hallussa -podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, Applen ja Googlen podcast-palveluissa sekä Pohjolan Voiman verkkosivuilla.