Uutinen

 
 

Laanilan Voima: yhä vähemmän päästöjä

Laanilan Voiman voimalaitos Oulussa valmistautuu teollisuuspäästödirektiiviin ja kiristyviin päästörajoihin. Laitoksella tehtiin kesän aikana mittava vuosihuolto ja syksyn kuluessa muutostöitä. Kun työt valmistuvat, laitoksen päästöt vähenevät entisestään.

Vuosihuollossa huollettiin voimalaitoksen pääkattilat, Pyroflow-kattila ja kupliva leijupetikattila BFB apulaitteineen. Näiden lisäksi huollettiin myös Oulun Energian Laanilan ekovoimalaitoksen kattila. Vuosihuollossa uudistettiin myös voimalaitoksen toinen 110 kilovoltin päämuuntaja.

Öljykattila uusiksi

Muutostöissä elinkaarensa päähän tullut öljykattila vaihdetaan uuteen. Kyseessä on noin 3,1 miljoonan euron investointi. 

─ Uuden kattilan asennustyöt on pääosin tehty. Sähköasennukset ovat parhaillaan käynnissä, automaation asennukset alkavat. Koekäyttö on lokakuun aikana, ja kattila tulee käyttöön loka-marraskuun vaihteessa. Projekti on sujunut suunnitelmien mukaan, kertoo Laanilan Voiman toimitusjohtaja Pekka Törmänen.

Uutta kattilaa käytetään ns. vara- ja huippukattilana tehdasalueen prosessihöyryn tuotannossa. Sitä käytetään myös kaukolämmön lisäkapasiteettina Oulun kaupungille. Polttoaineena käytetään kaasua ja kevyttä polttoöljyä.

Valmistautumista teollisuuspäästödirektiiviin

Lisäksi Pyroflow-kattilan sähkösuodattimeen asennettiin uusi lisäkenttä. Tällä ja kattilan vaihdolla valmistaudutaan kiristyviin päästörajoihin, joita teollisuuspäästödirektiivi (IED, Industrial Emissions Directive) edellyttää. 

Laanilan biovoimalaitos tuottaa lämpöä ja sähköä Laanilan tehdasalueelle Oulussa sekä Oulun Energialle. Biovoimalaitoksen pääpolttoaineet ovat turve ja puupolttoaineet.