Energiansäästöviikko

 
 

Vapaa työskentely auttaa lomittamaan työtä ja omia tarpeita

Ei läsnäolon seurantaa eikä pakkoa tulla toimistolle. Sen sijaan ajasta ja paikasta riippumatonta työntekoa. Tätä on pilotoitu Pohjolan Voimassa noin vuoden ajan. Osallistujat ovat tyytyväisiä. Etätyöt ovat yleistyneet, eivätkä liikenteen häiriöt enää pahoin haittaa.

Parisenkymmentä pohjolanvoimalaista asiantuntijaa pääkonttorilla Helsingissä on runsaan vuoden ajan työskennellyt vapaasti, ilman leimauksia, liukumia tai työaikasaldoja.

Ihmiset tulevat ja menevät töidensä, omien aikataulujensa ja tarpeidensa mukaan. Etäpäivät ovat yleistyneet, mutta työkaverit ovat tärkeitä.Etätyöt ovat yleistyneet vapaan työskentelyn mukana.

Luottamuksen tunne vahvistunut

Vastikään pilottiin osallistujilta kysyttiin mielipiteitä asiasta asteikolla 0-10. Vaihtoehto 0 tarkoitti sitä, että vastaaja haluaa palata entisenkaltaiseen työajan seurantaan,10 taas sitä, että hän haluaa jatkaa vapaata työaikaa.

Vastausten keskiarvo oli 9,67. Ihmiset kommentoivat stressin vähenevän, kun on vapaus rytmittää työtä ja myös lomittaa omaa elämää työhön aiempaa helpommin. Luottamuksen tunne on entistä vahvempi. Työtyytyväisyys on parantunut.

Ihmisten luontaiset rytmit hiljalleen esiin

Ajasta ja paikasta riippumatonta työskentelytapaa on testattu kaikessa rauhassa.

‒ Olemme hakeneet kokemuksia. Ihmiset ovat tavoissaan varsin vakiintuneita, eikä heti tapahdu muutoksia. Vie jonkin aikaa ennen kuin erilaiset luontaiset rytmit tulevat esiin. Töiden sijoittuminen eri aikoihin päivää on alkanut hajaantua hiljalleen, Pohjolan Voiman työsuhdepäällikkö Mikko Jäkälä on havainnut.Pohjolan Voiman työsuhdepäällikkö Mikko Jäkälä

Aluksi pelättiin, että ihmisiä on aiempaa hankalampi saada kiinni ja että työkavereita ei enää tapaa. Pelot ovat olleet turhia. Ihmiset on helppo tavoittaa, tieto kulkee ja työkaverit ovat edelleen lähellä. Harva pitää monta etäpäivää peräkkäin, sen verran tärkeitä työpaikan sosiaaliset suhteet ovat.

Etätyöt yleistyneet

‒ Etätöitä meillä on tehty ennenkin, mutta kynnystä niihin on madallettu entisestään. Näppituntumalla sanoisin, että ne ovat yleistyneet. Ei nyt välttämättä kaksinkertaistunut, mutta huomattavasti kuitenkin, Jäkälä arvioi.

Jäkälä nimenomaan arvioi etätöiden määrää. Niistä ei pidetä lukua, kun läsnäoloa ei kerran muutenkaan seurata millään lailla.

‒ Esimerkiksi minun kuuden henkilön tiimistäni on ainakin kaksi kerrallaan etätöissä.

Työmatkat vähentyneet

Yleistyneet etätyö näkyvät myös jonkin verran aiempaa vähempänä työmatkailuna.

‒ Kyllä se työmatkaliikennettä vähentää. Ja kun pääkaupunkiseudun liikenne on sekaisin tai on lakko, ihmiset jäävät kotiin. Enää ajoittainen liikennekaaos ei tuo meille haittaa, Jäkälä toteaa.

Ylipäätään työn vuoksi matkustaminen on viime vuosien aikana vähentynyt varsin paljon, kun digitaaliset välineet ovat parantuneet. Sisäisissä palavereissa ollaan enimmäkseen etänä eikä matkusteta paikan päälle eri paikkakunnille.

Sadan kilometrin työmatka

Yksi etätyötä säännöllisesti hyödyntävistä on Lahdesta Helsingissä työssä käyvä ympäristöasiantuntija Katja Permanto. Hän tekee vähintään yhden etäpäivän viikossa. Matkaa toimistolle kertyy junalla reilut sata kilometriä suuntaansa.

Permanto hyödyntää myös kahden kilometrin matkan kotoa asemalle Lahdessa hyötyliikkumalla joko kävellen tai pyöräillen.

‒ Kyllästyin raappaamaan auton ikkunoita talvella ja jahtaamaan parkkipaikkaa. Kun kävelen molemmissa päissä asemalle, päivittäiset 10 000 askelta tulevat automaattisesti täyteen.