Vaskiluodon Voima, Vaasa

Vaskiluodon Voiman Vaasan voimalaitos, Vaskiluoto 2 sijaitsee Vaasassa Vaskiluodossa. Se on lämmön ja sähkön yhteistuotantovoimalaitos.

Voimalaitos tuottaa kaukolämpöä ja sähköä. Tuotettu kaukolämpö kattaa yli 60 % Vaasan kaupungin tarpeista. Vaskiluoto 2 -voimalan lämpöteho on 175 megawattia. Sähköteho on 230 megawattia, josta Pohjolan Voiman osuus on 115 megawattia.

Voimalaitos aloitti tuotannon 1972. Kun öljykriisi iski, laitoksen viereen alettiin rakennettiin hiilikattila. Hiilikattila kytkettiin olemassa olevaan höyryturbiiniin ja voimalaitos aloitti  kaukolämmön ja sähkön tuotannon vuonna 1982. Samalla öljykattila säilöttiin.

Vuonna 1998 Vaskiluodossa valmistui nettosähköteholtaan 230 megawatin turbiini. Samassa hankkeessa 160 megawatin turbiini kytkettiin takaisin öljykattilaan. Öljylaitos suljettiin vuoden 2015 lopussa.

Polttoaineet

Vaskiluodon Voiman Vaasan voimalaitoksen pääpolttoaine on kivihiili. Vaskiluodon voimalaitoksen viereen valmistui  biokaasutuslaitos vuonna 2013. Biokaasutuslaitoksen avulla noin 25-40 % kivihiilestä voidaan korvata biopolttoaineista valmistetulla biokaasulla.

Vaskiluodon voimalaitoksen viereen valmistui  biokaasutuslaitos vuoden 2012 lopussa. Kaasutuslaitos on lajissaan ensimmäinen koko maailmassa.Biokaasutuslaitoksen avulla noin 25-40 % kivihiilestä voidaan korvata biopolttoaineista valmistetulla biokaasulla.

Voimalaitoksen polttoaineet

  • kivihiili
  • turve
  • puubiomassa

Voimalaitos numeroina

1981Valmistui
230 MWSähköteho
175 MWLämpöteho

Omistussuhteet

Vaskiluodon Voiman Vaasan voimalaitoksen omistaa Vaskiluodon Voima Oy, joka on Pohjolan Voima Oyj:n ja EPV Energian tasaosuuksin omistama yhtiö.

Ympäristö

Voimalaitoksella on sertifioidut ympäristöjärjestelmä ISO14001:2015 ja energiatehokkuusjärjestelmä ETJ+. Vaskiluodon Voima on liittynyt energiatehokkuussopimuksen energiantuotannon toimenpideohjelmaan.

Voimalaitoksessa syntyvät sivutuotteet kipsi ja tuhka ohjataan täysimääräisesti hyötykäyttöön.

Typenoksidien päästöt kolmannekseen

Vuonna 2007 voimalaitoksen polttotekniikkaa muutettiin siten, että typenoksidien päästöt vähenivät noin 30 prosenttia.

Vuonna 1993 Vaskiluotoon valmistui rikinpoistolaitos, jonka lopputuotteena on kipsi. Sähkösuotimen laajennus minimoi hiukkaspäästöt. Vuonna 1994 hiilikattilaan asennettiin typenoksidien vähentämiseksi uudet polttimet.