Pohjolan Voiman logo

POHJOLAN VOIMA OYJ PÖRSSITIEDOTE 26.3.2021

Säteilyturvakeskus on myöntänyt Teollisuuden Voima Oyj:n OL3-laitosyksikölle polttoaineenlatausluvan

Pohjolan Voima Oyj:n yhteisyritys Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on tiedottanut, että Säteilyturvakeskus (STUK) on tänään 26. maaliskuuta 2021 myöntänyt Olkiluoto 3 -laitosyksikölle polttoaineenlatausluvan. STUK on luvan myöntämisellä todentanut TVO:n valmiuden polttoaineen lataamisen aloittamiseen.

– Tämä on merkittävin askel laitoksen käyttöönotossa tähän mennessä. OL3 on yksi maailman suurimmista ja moderneimmista ydinvoimalaitoksista. Nyt järjestelmät on perusteellisesti testattu ja pääsemme lähiaikoina aloittamaan polttoaineen lataamisen, OL3 EPR -projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo.

– Polttoaineen lataus tarkoittaa, että OL3 on nyt ydinvoimalaitos. TVO:n rooli OL3-projektissa kasvaa. Meidän osaavat ydinalan ammattilaiset ovat nyt valmiita ottamaan Suomen suurimman ilmastoteon käyttöön, tuotantojohtaja Marjo Mustonen TVO:lta sanoo.

– Olemme TVO:n omistajana tyytyväisiä siihen, että STUK on myöntänyt latausluvan, ja laitoksen käyttöönotto etenee. OL3 on tärkeä askel matkallamme kohti hiilidioksidineutraalia sähköntuotantoa, Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen sanoo.

Polttoaine saapui Olkiluotoon vuonna 2018. Polttoaineen latauksessa 241 polttoainenippua, yhteensä 128 tonnia uraania, siirretään varastosta reaktorin paineastiaan. Laitosyksiköllä ovat käytössä ydinvoimalaitoksen menettelyt täysimittaisesti.

Aiemmin ilmoitetun mukaisesti OL3:n sähköntuotanto alkaa tämän vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto helmikuussa 2022. Käyttöönotto-ohjelman mukaisesti laitosyksikkö tuottaa 1−3 terawattituntia sähköä vaihtelevin tehoin aikana, joka alkaa verkkoon liittämisestä ja päättyy säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen. OL3 tulee tuottamaan noin 14 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta.

Areva valmistelee edelleen taloudellista ratkaisua projektin loppuunsaattamiseksi takuuajan loppuun asti. TVO jatkaa neuvotteluita Areva-Siemens-konsortion kanssa projektin loppuunsaattamisen ehdoista.

Jakelu:
Nasdaq Helsinki
www.pohjolanvoima.fi

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen, Pohjolan Voima Oyj, puh. 040 670 6056, ilkka.tykkylainen@pvo.fi
Viestintäjohtaja Riitta Larnimaa, Pohjolan Voima Oyj, puh. 050 438 2466, riitta.larnimaa@pvo.fi

Liitteet