
Iissä järjestetyillä Haukifestareilla kävijät saivat makupaloja hauesta, jonka käyttöä ruokakalana halutaan lisätä.
Yleisö sai tuntumaa hauen monipuolisuuteen Koko kansan Haukifestareilla Iin Rantakestilässä 1. kesäkuuta. Kyseessä oli päätapahtuma Haukea Pataan -hankkeessa, joka kiinnittää huomiota Iijoen kasvaneeseen haukikantaan. Petokalaa pidetään uhkana vaelluskalojen poikasille.
Kävijät maistoivat haukea, kuulivat ohjeet sen käsittelyyn ja saivat tietoa kalastusmatkailusta ja -välineistä, vesienhoidosta ja vesiturvallisuudesta. Tapahtumajohtaja Virpi Keränen kertoo, että paikalle odotettiin noin viittäsataa vierasta, mutta osallistujamäärä ylitti odotukset selvästi.
Iiläinen ammattikalastaja Antti Pääskynen näytti sujuvin ottein mallia hauen fileointiin. Terävä, taipuisa veitsi on oikea työkalu.

Kun veitsi oli varovasti irrottanut nahkan, Pääskynen ojensi sen naapurikojussa odottavalle Sirpa Juusolalle, joka valmistaa hauennahasta käyttöesineitä.
Herkullisuus yllätti maistajia
Valmiin haukifileen otti vastaan Suomen MasterChef -kilpailun voittaja Joonas Hämäläinen, joka valmisti maistiaispaloja ja jakoi helppoja haukireseptejä.
– Mielestäni hauki on äärimmäisen maukas, kiinteälihainen ruokakala. Y-ruodon poistaminen vaatii kokilta käsityötä, mutta valmis haukimassa on kuluttajalle helpompi tuote.
Hämäläinen kertoo, että festarikävijöistä osa yllättyi huomatessaan, miten herkullisia annoksia hauesta oikealla käsittelyllä saa. Ennestään kaikki eivät tätä kalalajia arvostaneet.
– Hienoa, että tällaisia hankkeita järjestetään ja lisätään tietoisuutta hauesta.

Hauennahan käsittelyä opettava Sirpa Juusola esitteli festariyleisölle työn monia eri vaiheita puhdistuksesta alkaen. Käsittelyn lopulla taitajan käsissä on parkin ruskeaksi värjäämää, nahalta tuoksuvaa pehmeää materiaalia, jota voi käyttää esimerkiksi kenkiin, kauluksiin tai käyttöesineisiin.

Seurueensa kanssa festarialuetta kiertänyt iiläinen Titi Laaksonen kertoi syövänsä haukea mielellään. Kaupasta ei hänen tarvitse sitä ostaa, sillä hänen isänsä ja appensa kalastavat ja tuottavat saalista myös Laaksosen ruokapöytään.
– Haukimassasta meillä tehdään pyöryköitä ja pihvejä, välillä kypsennetään paneroituja nugetteja leivinuunissa.

Haukea kannattaa käyttää
PVO-Vesivoima kuului Haukifestarien järjestäjiin ja näytteilleasettajiin. PVO-Vesivoiman johtava asiantuntija Jyrki Salo sanoo, että vaelluskalahankkeiden ja poikasistutusten kannalta on hyödyllistä lisätä hauen käyttöä.
– Hauki on merkittävä petokala, joka syö istukkaita heti istutusten jälkeen. Haukikin kuuluu vesistöön, mutta kun haukea ei hyödynnetä entiseen malliin, kanta on niin suuri, että sillä on merkitystä vaelluskaloille.
Haukea pataan -hankkeen yhteydessä selvitetään koekalastuksilla konkreettisesti, kuinka paljon hauki syö kalanpoikasia. Kalat pyydetään Iijoella kolmesta eri kohteesta, ja niiden vatsan sisältö tutkitaan. Haukifestareilla saatiin tästä selvitystyöstä esimerkki. Tutkimuksen toteuttaja Henri Kylli avasi yleisön edessä kahden suuren hauen vatsat. Toisen vatsa oli tyhjä, mutta toisen sisuksista löytyi useamman pikkukalan, myös smoltin jäänteet.

Jyrki Salo sanoo, että hauen vatsan sisältö antaa vinkkejä kalanpoikasten istutuskäytäntöihin, joita on mietitty paitsi hauen, myös lintujen kannalta.
– Myös linnut verottavat poikasia. Esimerkiksi istutusten ajoittamisella ja lintujen karkottamisella istutusajankohtana voidaan tilannetta helpottaa, kunnes istutuskalat ovat hajautuneet ja tottuneet istutusympäristöönsä.
Haukifestareiden järjestäjiä olivat Iin Micropolis Oy, Iin kalamiehet ry, PVO-Vesivoima Oy, Osuuskunta Team Kala, Etelä-Iin jakokunta, Pohjois-Iin jakokunta, Iin kunta, Kärkkäinen Oy ja Iijoki-sopimus.
Teksti: Pirkko Koivu. Kuvat: Kai Tirkkonen.

Lue lisää hankkeesta: Haukea pataan – Iijoen hauenkalastushanke – Micropolis