Jumiskon vesivoimalaitos Kemijärvellä kävi läpi ison peruskunnostuksen viime keväänä. Samassa yhteydessä uudistettiin myös laitoksen sähkö- ja automaatiojärjestelmät. Kumppaniksi valikoitui Insta Automation monipuolisen osaamisensa ja joustavan toimintatapansa ansiosta.

Jumisko on kalliovoimala, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1950-luvun alkuvuosina. Laitoksen järjestelmät vaativat uusimista ja peruskunnostuksessa vaihdettiin esimerkiksi alkuperäinen turbiini. Peruskorjaus oli osa Pohjolan Voiman voimalaitosten kunnostusohjelmaa.

Kesällä valmistunut työ tuotti monenlaisia hyötyjä.

– Peruskunnostus mahdollisti meille säätösähkön luotettavamman ja tehokkaamman tuotannon. Edut voisi kiteyttää siihen, että saamme hallitumpaa säätöä, parempaa käytettävyyttä ja toimintavarmuutta. Lisäksi saimme etäominaisuudet, joiden ansiosta laitosta ja pumppuasemaa voidaan käyttää miehittämättömänä, sanoo kehityspäällikkö Juha Kähkölä PVO-Vesivoimasta.

Vanhan remontoimisessa omat haasteensa

Jumiskon sähkö- ja automaatiojärjestelmän uusiminen ulottui laitos-, koneisto- ja turbiiniautomaatiojärjestelmiin, generaattorin magnetointi- ja suojausjärjestelmiin, keski- ja pienjännitejärjestelmiin, tasasähköjärjestelmiin, verkostolaskentoihin sekä kantaverkkoyhtiön voimalaitosten järjestelmäteknisten vaatimuksien VJV2018 ja reservimarkkinoiden käyttö- ja häiriöreservien suunnitteluun ja todentamiseen.

Insta Automation oli PVO-Vesivoiman kumppanina vesivoimalaitoksen modernisoinnissa ensimmäistä kertaa. Kyseessä oli kokonaistoimitus. Juha Kähkölä kehuu yrityksen aktiivista otetta projektissa.

– Insta näyttäytyy meille yrityksenä, joka kuuntelee asiakasta ja on toiminnassaan joustava. Sillä on iso merkitys, että toimittaja osaa ja pystyy myös tarvittaessa haastamaan. Oli positiivinen yllätys, että Installa oli jo myynti- ja tarjousvaiheessa erinomaisia ehdotuksia ja näkemyksiä, hän sanoo.

Kähkölän mukaan lisäarvoa yhteistyöhön toi se, että Instan automaatio-osaaminen ulottuu monille toimialoille.

– Pohjolan Voima arvostaa Instan laiteriippumatonta asemaa, jolloin yritys on ketterä ja joustava ratkaisuissaan. On oma haasteensa, kun remontoidaan vanhaa eikä vain rakenneta uutta, Juha Kähkölä toteaa.

Maksimiteho nousi kaksi megawattia

Jumiskon laitoksen hyötysuhde parani peruskunnostuksen ansiosta noin kuusi prosenttia. Teho kasvoi kaksi megawattia.

Yksikönpäällikkö Aki Mahlanen Insta Automation Oy:sta kertoo kunnostusprojektin olleen kiinnostava laitoksen erikoisen sijainnin ja toimintamallin ansiosta. Vesi Jumiskon voimalaitokseen johdetaan järviä, kanavia ja 7,5 kilometrin mittaista tunnelia pitkin. Myös laitoksen koneisto on poikkeuksellinen, sillä se on louhittu kallion sisään 100 metrin syvyyteen. Jumiskon putouskorkeus on Suomen suurin. Pumppuasemalta vesi nostetaan 20 metriä ylöspäin ja johdetaan kalliotunnelissa 96 metriä alemmas vesivoimalaitoksen koneistolle.

Aki Mahlanen

– PVO-Vesivoima on meille uusi tuttavuus vesivoimalaitoksien modernisoinneissa. Alusta asti yhteystyö oli sujuvaa.  Projektin aikana oli nähtävissä PVO-Vesivoiman laaja-alainen osaaminen sekä kokemus vesivoimalaitoksien modernisoinneista ja sähköntuotantoon liittyvästä osaamisesta. Jumiskon vesivoimalaitos on ainulaatuinen Suomessa ja oli hienoa olla mukana näin ainutlaatuisen vesivoimalaitoksen modernisoinnissa sanoo Aki Mahlanen.

Projektin eri vaiheissa oli mukana useita suunnittelijoita, asentajia ja käyttöönottajia.

– Projekti toteutettiin kokonaistoimituksena aina suunnittelusta käyttöönottoon ja koulutukseen asti. Aloitimme suunnittelulla 2019, vuoden 2021 alkupuolella alkoivat asennukset sekä käyttöönotot ja ne jatkuivat aina kesään asti. Projektin aikana ilmeni haasteita, jotka liittyvät vanhan vesivoimalaitoksen modernisointiin. Kaikki hoitui kuitenkin aikataulussa ja kokonaisuudessaan projekti toteutui onnistuneesti Mahlanen jatkaa.

Insta Automation on osa Insta Groupia. Insta on teollisuusautomaation ja -sähköistyksen, teollisen digitalisaation, kyberturvan ja puolustusteknologian asiantuntijaorganisaatio, joka auttaa asiakkaitaan kehittämään ja varmistamaan toimintansa suorituskykyä ja tuloksia. Instan ja Pohjolan Voiman yhteistyö on jatkunut jo kymmeniä vuosia.