Jumiskon vesivoimalaitos

80 vuotta täyttävä Pohjolan Voima viettää tänään torstaina 29.6.2023 avointen ovien päivää Jumiskon vesivoimalaitoksella Kemijärvellä. Moderni vesivoima yhteensovittaa sähköntuotannon sekä luonnon ja ihmisten tarpeet.

Pohjolan Voiman tarina alkoi vesivoimasta ja omistajien sähkön saannin varmistamisesta toisen maailmansodan jälkeisen sähkön niukkuuden oloissa. Ainutlaatuinen, vuonna 1954 valmistunut Jumiskon kalliovoimalaitos on Pohjolan Voiman toinen voimalaitos.

Jumiskon vesivoimalaitoksella vietettiin avointen ovien päivää 29.6.2023.

Pohjolan Voiman perustehtävänä on edelleen tuottaa sähköä ja lämpöä omistajilleen varmasti ja luotettavasti. Nykyisin Pohjolan Voima tuottaa noin 20 prosenttia Suomen sähköstä vesi-, lämpö- ja ydinvoimalla, josta jo 97 prosenttia hiilineutraalisti. Kilpailukykyisen hiilidioksidineutraalin tuotannon ja luonnon monimuotoisuuden yhteensovittaminen on strateginen tavoite.

Vesivoimalla on keskeinen merkitys luotettavana säätövoimana

Vesivoimalaitokset tuottavat Suomen sähköjärjestelmälle elintärkeää säätövoimaa. Uusiutuvan tuuli- ja aurinkovoiman kasvu merkitsee sähköntuotannon vaihteluiden lisääntymistä ja tasapainottavan säätövoiman tarpeen kasvua.

”Tarvitsemme kotimaista, uusiutuvaa ja säätökykyistä vesivoimaa jatkossakin. Se on erinomainen pari sään mukaan vaihtelevalle tuuli- ja aurinkovoimalle. Vesivoima on parasta säätövoimaa, sillä vesivesivoimalaitosten säätökyky ulottuu sekunneista vuorokausitason vaihteluun”, toteaa Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Jani Pulli.

”Modernit, peruskunnostetut vesivoimalaitoksemme tuottavat sähköä luotettavasti, oikea- aikaisesti ja energiatehokkaasti. Hyödynnämme laitosten kehittämisessä uusinta tekniikkaa, mikä lisää tuotannon oikea-aikaisuutta, säätökykyä ja varmaa toimintaa”, Pulli jatkaa.

Tavoitteena kestävä tuotanto

Pohjolan Voima toteuttaa tänä vuonna käyttöön ottamaansa luonnon monimuotoisuusohjelmaa. Vesivoimassa yhtiö on sitoutunut edistämään yhteistyössä vaelluskalojen luonnonkierron palauttamista ja kehittää vesiympäristöä myös paikallisella yhteistyöllä.

”Moderni vesivoima kantaa vastuuta niin ympäristöstä kuin ihmisistä. Tekninen kehitys ja älykkäät järjestelmät parantavat kykyämme yhteensovittaa sähköntuotanto ja vesiympäristön tarpeet. Lisäksi otamme kehitysaskeleita luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Iijoella toteutamme yhteistä Iijoki-visiota ja kehitämme yhteistyössä vaelluskalojen alasvaellusta sekä keräämme kokemuksia Kalasydän-kalatiestä ylösvaelluksen edistämiseen osana toimien kokonaisuutta. Osallistumme myös Kemi-Ounasjoen vaelluskalayhteistyöhön”, kertoo Jani Pulli.

”Kehitämme myös vesistöjen säännöstelyä yhteistyössä eri vesistön käyttäjien kanssa. Jumiskon vesistöalueella Suolijärville on yhteistyössä viranomaisen ja paikallisten kanssa määritelty uudet järvien vedenkorkeuksien säännöstelysuositukset, jotka vähentävät säännöstelyn aiheuttamia haittoja ympäristölle ja virkistyskäytölle”, Jani Pulli sanoo.

Lisätietoja:

Jani Pulli, toimitusjohtaja, PVO-Vesivoima Oy, jani.pulli@pvo.fi, puh. 050 386 2680

Jumiskon vesivoimalaitos

Ainutlaatuinen voimalaitos rakennettiin kallion sisään, jonne vesi johdetaan yhteensä 7,5 kilometrin pituisia tunneleita pitkin. Innovatiivisen ratkaisun ansiosta Jumiskon putouskorkeus 96 metriä on Suomen suurin. Voimalaitos valmistui vuonna 1954 ja se modernisoitiin vuonna 2021.

PVO-Vesivoima Oy tuottaa sähköä vesivoimalaitoksilla Iijoella, Kemijoella ja Kokemäenjoella. Yhtiön sähköntuotanto on keskimäärin 1,7 terawattituntia vuodessa. Yhtiö kuuluu Pohjolan Voima -konserniin.