Nahkiaisia nostetaan Iijoen Raasakan voimalaitoksella. Kuvassa Voimalohi Oy:n Teppo Komulainen ja Risto Hurskainen. Kuva: Kai Tirkkonen,

Nahkiaisten ylisiirto sujui Iijoella tänä syksynä kohtuullisesti, mutta Kemijoella vuosi oli jälleen heikko. Sää ei suosinut syyskuussa, jolloin nahkiaiset ovat yleensä aktiivisimmillaan.

Syksy 2022 ei ollut nahkiaisten ylisiirron kannalta Iijoella huippuvuosi, kuten edellissyksy oli. Tulos oli kuitenkin kohtalainen. PVO-Vesivoiman ylisiirtovelvoite on Iijoella 60 000 yksilöä, ja 50 000 nahkiaista saatiin pyydetyksi ylisiirtoa varten.

Iijoella ylisiirtotase oli viime vuoden jäljiltä erinomainen, 20 000 yksilöä plussan puolella. Näin jäätiin plussalle noin 10 000 nahkiaisen verran. Kunkin vuoden ylisiirtojen määrää verrataan velvoitteeseen, ja näin syntyy ylisiirtotase.

Suurta vaihtelua vuosien välillä

─ Yleensä syyskuu on parasta nahkiaisen pyyntiaikaa. Tänä vuonna syyskuussa ei ollut sopivia tuulia eikä syysmyrskyjä. Myrskyinen keli näyttää edesauttavan nahkiaisen nousua varsin paljon. Tänä vuonna myrskyt tulivat vasta lokakuun puolella, mikä näkyi nahkiaisten määrissä, kertoo PVO-Vesivoiman ympäristöasiantuntija Jyrki Salo.

Parhaina öinä pyydyksiin jäi 2000─3000 nahkiaista, mikä on kohtuullista. Yli 10 000 yksilön huippuyöt jäivät nyt puuttumaan.

Viime vuosi oli Iijoella huippuvuosi. Silloin ylisiirrettiin peräti 95 000 nahkiaista. Sitä edeltävät kaksi vuotta olivat tätä syksyä heikompia.

─ Vuosien välillä vaihtelu onkin suurta. Esimerkiksi 2013 koko syksynä saatiin pyydettyä vain 20 000 nahkiaista, kun parhaat vuodet ovat sadassa tuhannessa, Salo katsoo tilastoja.

Kemijoella jäätiin kauas tavoitteista

Kemijoella vuosi oli nahkiaisten kannalta jälleen heikko. Velvoitteesta, 100 000 yksilöstä, jäätiin kauas, sillä ylisiirtoon saatiin 65 000 nahkiaista. Ylisiirtosaldo on pakkasella jo noin 400 000 yksilöä.

─ Viime vuosiin nähden syksy 2022 ei ollut erityisen surkea, mutta tilanne näyttää Kemijoella hankalalta. Siellä ei vaikuta olevan paljonkaan nahkiaisia, Salo kuvaa.

Kemijoella otettiin tänä syksynä uudelleen käyttöön pyyntipaikka, jota käytettiin vuosia sitten. Tämä osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä prosentuaalisesti juuri tuo pyyntipaikka toi ison siivun kokonaissaaliista.

Lisäksi Kemijoella testattiin kelluvia mertoja, joita on käytössä myös Iijoella. Työn alla on myös virrankehitin.

─ Sitä ei ehditty saada testikäyttöön vielä tänä syksynä. Testaamme sitä ensi vuonna ja etsimme myös uusia pyyntipaikkoja.

Tuulen suunta vaikuttaa nahkiaisten liikkeisiin

Nahkiainen ei ilmeisesti ole uskollinen kotijoelleen, vaan voi nousta tilanteen ja tuulien mukaan myös muihin jokiin. Tämä voi olla yksi syy Kemijoen jo useita vuosia vallinneeseen kehnoon nahkiaistilanteeseen, Jyrki Salo aprikoi.

─ Meriveden korkeus vaikuttaa paljon nahkiaisten liikkeisiin. Siihen taas vaikuttaa tuulen suunta. Jos tuulee pitkään nahkiaisten liikkumisen kannalta epäsuotuisasta suunnasta, pohjoisesta tai koillisesta, ne eivät välttämättä lähde nousemaan Perämeren pohjukkaan saakka.

Kuluneena syksynä merivesi oli Kemijoen korkeudella matalalla jokseenkin koko syyskuun. Sen sijaan esimerkiksi Kokemäenjoella syksy on nahkiaisen pyynnin kannalta mainio.

Kuvassa Voimalohi Oy:n Teppo Komulainen ja Risto Hurskainen nostavat nahkiaisia Iijoen Raasakassa. Kuva syksyltä 2021: Kai Tirkkonen.