Veden voimaa

Vedessä on voimaa moneen

Pohjolan Voiman juuret ovat vedessä – veden voimassa. Yhtiömme täytti 80 vuotta vuonna 2023. Vesi on edelleen meille tärkeä voimanlähde.

Vedessä on voimaa myös muille kuin sähköntuottajille. Suomalaiset ovat onnekkaista onnekkaimpia siinä, että meillä on vettä, joka taipuu moneen. Sähköntuotanto on vain osa veden tarinaa, sillä vedellä on monia yllätyksellisiä rooleja.

Mitä on veden tulevaisuus? Olemmeko onnekkaista onnekkaimpia myös tulevaisuudessa? Millä reunaehdoilla? Mikä on veden rooli suomalaiselle yhteiskunnalle ja laajemmin, kaikille?

80. juhlavuotemme kunniaksi haluamme tarkastella vettä useasta eri tulokulmasta, sillä vedessä on voimaa moneksi.

Veden voimaa -video

Onko mitään itsestään selvempää kuin vesi?

Vesi on planeettamme ekosysteemin ydintä, se on lukemattomien lajien koti. Vesi on politiikkaa, geopolitiikkaa, valtapolitiikkaa, turvallisuuspolitiikkaa. Vesi on komponentti, se on energiaa, se on luonnonvoima. Vesi on teknologiaa.

Vesi on nähtävyys, virkistäytymisen lähde ja urheilun ja viihteen alusta.

Vesi on välttämätöntä.

Mitä on veden tulevaisuus 2050? 

Blogissa: Vettä kunnioittava tulevaisuus vaatii yritysten, kansalaisjärjestöjen ja virkamiesten yhteispelin

Nyt on pidettävä huolta siitä, että hiotut puheet muuttuvat teoiksi. Suomelle vesi on kansallisaarre, monelle kovin itsestään selvä. Kestävät veteen liittyvät ratkaisut – vaikkapa vaelluskalojen kutemispaikat tai vedenpuhdistusinnovaatiot – eivät parane strategioita siiloissa kirjoittamalla, vaan yhdessä tekemällä, kirjoittaa blogissamme Pohjolan Voiman yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa.

Vesivastuullisuus on suomalaisille yrityksille kilpailuetu

Maaliskuussa 2023 järjestetty historiallinen YK:n vesikonferenssi kokosi globaalin maailman johtajat, yritykset, kansalaisyhteiskunnan, rahoitus- ja tutkimuslaitokset sekä nuorison vauhdittamaan yhdessä vesikriisin ratkaisuja. Suomen delegaatiota osaltaan johtanut ulkoministeriön vesiasioiden erityisedustaja Antti Rautavaara korostaa, että Suomi vaikutti keskustelupöydissä koko laajan konferenssin ajan.

MustRead: Kaiken elämän perustaa ei voi ottaa itsestäänselvyytenä

Vesi nousee nyt YK:nkin huomion keskipisteeksi

Ulkoministeriön alaisuudessa toimiva vesiasioiden erityisedustaja Antti Rautavaara: “Vesi on kaiken elämän perusta, edellytys ja lähtökohta. Suomen pitkäaikaisena linjana on ollut tukea vettä ja sanitaatiota ihmisoikeuksina.”

Veden voimaa -tilaisuudessa keskusteltiin vedestä ja sen tulevaisuudesta

Osana Pohjolan Voiman 80-vuotisjuhlavuotta järjestimme helmikuussa 2023 Veden voimaa -tilaisuuden, jossa keskusteltiin vedestä ja sen tulevaisuudesta. Esillä olivat veden yllätykselliset roolit muun muassa teollisuuden, innovaatioiden, turvallisuuden, energian, vastuullisuuden, ihmisoikeuksien, luonnon, taiteen ja teologian näkökulmista. Päivä huipentui korkean tason paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin veteen liittyvien intressien yhteensopivuutta ja sitä, pitäisikö Suomella olla vesivisio ja -strategia.

Tilaisuuden esitysten sisällöt livekuvitti Linda Saukko-Rauta, Redanredan.

Veden voimaa -kirja

Onko mitään itsestään selvempää kuin vesi?
Vesi elää kaikkialla, ihan kaikkialla.