Iijoen vesivoimaloita ohjataan Suomen kehittyneimmällä jokisäätöautomatiikalla. Kevät- ja syystulvien aikaan se lisää energiatehokkuutta.

Iijoen Raasakan vesivoimalaitoksen vesien ohijuoksutusmäärien aiempaa tarkempi säätö tuo merkittävää energiansäästöä PVO-Vesivoimalle.

Kyse on Raasakan vanhan uoman ympäristövirtaamasta, jota juoksutetaan erityisesti kesä-lokakuussa. Vesimäärä vaihtelee tilanteen mukaan kuukausittain ja viikoittain.

”Juoksutamme vettä Iijoen Raasakan vanhaan uomaan velvoitteiden ja yhteistyösopimusten mukaisesti. Tätä on tehty muiden juoksutusreittien lisäksi raottamalla isoa tulvaluukkua. Sen avulla on vaikea säätää veden määrää tarkasti. Pienehkön vesimäärän juoksutus isosta luukusta aiheuttaa myös tärinää ja meluhaittaa lähirantoihin”, kertoo Veli-Matti Hämäläinen. Hän on käynnissäpidon asiantuntija PVO-Vesivoimassa.

Lappoputkien avulla veden määrä tarkaksi

Oivallus oli käyttää ohijuoksutukseen tulvaluukun päälle sijoitettuja lappoputkia, joista kustakin kulkee läpi kuutio vettä. Niiden avulla saadaan määriteltyä tarkasti, paljonko vettä vanhaan uomaan milloinkin juoksutetaan.

”Tällä keinolla on jo saatu ja saadaan isoja energiansäästöjä. Parhaimmillaan voidaan puhua jopa tuhansista megawattitunneista vuodessa.”

Putkia on yhteensä neljä. Kaikkien ei tarvitse olla paikallaan ja käytössä yhtä aikaa ─ yhdestä putkesta vettä mahtuu yksi kuutiometri sekunnissa.  Juoksutusmäärät vaihtelevat kesäaikaan tilanteiden mukaan noin 5─10 m3/s.

Samaisessa Raasakan voimalaitoksessa uusitaan syksyn 2023 aikana myös 2. koneiston generaattorin staattori. Se on toinen generaattorin osista: sen runkoon kiinnitetty staattinen osa konetta. Staattorin uusiminen parantaa laitoksen energiantehokkuutta, sillä entinen oli alkuperäinen, peräisin 1970-luvun alusta.

Lappoputkien avulla ohijuoksutusta voidaan säätää tarkasti. Kuva: Veli-Matti Hämäläinen.

Lämpöpumppuja asennetaan lisää

PVO-Vesivoimalla on Iijoella viisi voimalaitosta, Kemijoen vesistöalueella kaksi ja Kokemäenjoella yksi. Kaikissa niissä on voimalaitoksen rakennuksia sekä huoltotiloja ja muita tiloja, osin myös toimistotiloja.

Lämpöpumppuja on jo asennettu monelle voimalaitokselle, missä ne hoitavat lähinnä jäähdytystä.

”Voimalaitoksilla on tiloja, joissa lämpötila ei saa kesällä nousta liian korkeaksi. Talvella lämpöpumppuja voidaan tarvittaessa käyttää lämmitykseen”, Hämäläinen kertoo.

Raasakan kaksikerroksisen, noin 500 neliömetrin kokoisen toimistorakennuksen lämmitystä hoitaa nyt yhteensä viisi ilmalämpöpumppua.

Valaistusta modernisoidaan 2024

Vuodelle 2024 suunnitelmissa on asentaa lämpöpumppuja myös Pahkakosken voimalaitokselle. Sen läheisyydessä on koulutustila, jossa ilmalämpöpumppu auttaa pitämään peruslämmön alempana ja tarvittaessa nostamaan nopeasti ylemmäksi myös etänä.

Kemijoen Isohaarassa on ensi vuonna tarkoitus uusia valaistusta. Energiansäästömielessä kyseessä on isompi asia kuin heti tulisi mieleen.

”Siellä on katossa 400 watin suurpainenatriumvalaisia. Ne ottavat todella, todella paljon tehoa. Energiansäästömielessä kyseessä on lämpöpumppujen asentamiseen verrattavissa oleva toimi, pikkuisen suurempikin. Valaistusta on ylipäätään uusittu jo monessa paikassa”, Veli-Matti Hämäläinen kuvaa.

Luovaa ajattelua säästöjen jatkuvassa etsimisessä

Pohjolan Voima -konserni ja sen vesivoimayhtiö PVO-Vesivoima ovat parantaneet energiatehokkuuttaan systemaattisesti jo kauan. Isot toimet on jo tehty.

”Tulevaisuudessa joutuu oikeasti käyttämään mielikuvitusta, kun pohditaan energiansäästön jatkuvaa parantamista. Isot toimet liittyvät aina voimalaitosten käyttöön. Kun siellä hoksataan jotain, ne ovat niitä isoja asioita.”