Riitta Larnimaa, Pohjolan Voiman viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja

Mistä uudet ajatukset ja innovaatiot kumpuavat? Innostuksella ja rohkeudella sekä keskustelulla ja kuuntelulla on siinä varmasti osansa.

Rakastan Pikku Prinssiä! Luen kirjan säännöllisin väliajoin. Olen antanut sen 18-vuotispäivänä myös omille lapsilleni ja heidän serkuilleen sekä kummilapsilleni. Piirrän heille kirjan alusta löytyvän kuvan elefantin syöneestä boakäärmeestä. Moni aikuinen, ei-niin-kovin-lapsenmielinen, tulkitsee kuvan hatuksi. Kannustan itseäni ja lähipiirini nuoria näin ruokkimaan mielikuvitustaan. Uskon, että mielikuvitus ja innostus antavat läpi elämän eväitä löytää uusia näkökulmia vanhoihin asioihin ja keksimään uutta, siis innovoimaan. Mistä sinä haet mielikuvitusta ja innostusta?

Olen löytänyt uuden tavan innostua: kohtaamiset nuorten kanssa saavat minut aivan liekkeihin.

Pikku Prinssi ei ole nyt yöpöydälläni, sillä olen löytänyt uuden tavan innostua: kohtaamiset nuorten kanssa saavat minut aivan liekkeihin. Kunnioitan nuorten valmiutta haastaa, kyseenalaistaa ja vastamentoroida. Arvostan heidän innostustaan ja rohkeuttaan tarttua uusiin asioihin.

Haluamme kuulla nuoria

Olemme Pohjolan Voimassa jo useamman vuoden ajan käyneet nuorten kanssa keskustelua. Ja pohtineet myös paljon sitä, mikä nuoria innostaa. Mitkä ovat teemoja, joista nuoret haluavat keskustella? Mitä nuoret meiltä kaipaavat ja odottavat?

Poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa olemme pohtineet sitä, miten milleniaalisukupolvien tulo muun muassa päättäjiksi, toimittajiksi, tutkijoiksi ja virkamiehiksi muuttaa yhteiskuntaa. Nuoret ovat olleet vieraina Pallo hallussa -podcasteissamme keskustelemassa ilmastonmuutoksesta. Tänä syksynä Pallo hallussa -teeman alla järjestimme striimattavat keskustelut SDP:n, keskustan ja vihreiden poliittisten nuorisojärjestöjen edustajien kanssa. Näissäkin keskusteluissa teemana oli ilmastonmuutos, ja keskusteluun osallistui myös kansalaisjärjestöjen edustajia.

Hallituksen kestävän kehityksen toimikuntaan linkittyvä Nuorten Agenda 2030 sparrasi meitä vastikään vastuullisuusasioissamme. Vuonna 2020 olemme Helsingin yliopiston opiskelijoiden Helsinki Think Companyn järjestämän 4UNI-ratkaisukilpailun yhteistyökumppani teemalla sähköistyvä yhteiskunta.

Annetaan innostuksen tarttua

Haluamme kuunnella, keskustella ja ymmärtää sitä, miten nuoret näkevät tulevaisuuden. Oppia heidän tavastaan ajatella ja tarttua haasteisiin. Antaa innostuksen ja uusien näkökulmien tarttua. Vaikka omalla ikäluokallani on enemmän elämänkokemusta ja työuraa takanaan, meillä on paljon opittavaa nuorilta. Äitinä ja vanhempana koen oppimismatkan myös vastuukseni. Minä kuulun siihen ikäluokkaan, joka on hidastellut esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisen kanssa.

Teemme energia-alalla paljon vakaita ja pitkälle kurkottavia päätöksiä. Murroskausi vaatii meitäkin haastamaan toimintamallejamme. Nuorten tavoin jokainen meistä voi uskaltaa enemmän ja vapauttaa omaa luovuuttaan rohkeammin. Innovointiin ja uskallukseen kannustava yrityskulttuuri kehittää kaikkea toimintaa ja motivoi jokaista työyhteisön jäsentä. Aina silloin tällöin kannattaa vapauttaa se oma leikkivä lapsi.

Minulle juuri nuorten kanssa keskusteleminen auttaa sisäistä leikkivää lastani saamaan äänensä kuuluville.

Riitta Larnimaa, johtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet, Pohjolan Voima Oyj