Pekka Törmänen

Isot vuosihuollot ovat vaativia ponnistuksia, joissa mitataan oman organisaation kyky toimia, alihankkijaverkoston pätevyys ja yhteistyön sujuvuus. Mutta on arki lämpövoimatuotannossa hektistä muulloinkin. Toimimme 24/7-periaatteella läpi vuoden ja vastaamme asiakkaidemme muuttuvaan tehotarpeeseen.

Laanilan Voiman voimalaitoksen vuosihuolto on juuri saatu päätökseen, ja meillä on palattu normaaliin käyntirytmiin. Olo on kuin urheilusuorituksen jälkeen.

Takana on huolellinen, puolitoista vuotta kestänyt valmistautuminen. Olemme laatineet ”treeniohjelmaamme” eli selvittäneet perusteet ja luoneet aikataulut, joita on noudatettu yhdessä ”valmennustiimin” eli asiakkaiden ja yhtiön hallituksen kanssa. Samalla on varmistettu hankkeen rahoitus.

Myös ”varusteiden” hankinta on osa valmistautumista. Alihankkijoilta varatut henkilöresurssit ja materiaalitilaukset laitetoimittajilta on tehty hyvissä ajoin – joidenkin komponenttien kohdalla toimitusajat kun ovat kuukausien, joidenkin jopa yli vuoden mittaisia.

Voimalaitoksen vuosihuollot ovat aina joukkuepeliä. Huoltoseisokeissa koko yhtiö – omistajat, johto ja operatiivinen henkilöstö – on mukana. Jos jossain puhalletaan yhteen hiileen, niin vuosihuolloissa. Emoyhtiö Pohjolan Voiman arvot – taitavasti, rohkeasti, yhdessä – ovatkin omiaan kuvaamaan juuri vuosihuoltojen toteutusta.

Säätöä suunnittelemalla

Vaikka vuosihuollot ovat oma lukunsa, arki lämpövoimatuotannossa on hektistä muulloinkin. Koska tehtävänämme on ylläpitää korkeaa toimitusvarmuutta, tuotanto toimii 24/7-periaatteella läpi vuoden.

Asiakkaiden muuttuvat tehotarpeet energian käytössä on huomioitava tuotannossa, ja tarkan etukäteissuunnittelun avulla kattiloita käytetään ja säädetään kulloisenkin tehotarpeen mukaan. Tuotantomäärät suunnitellaan yhdessä suurten kuluttajien kanssa, ja poikkeavuuksiin valmistaudutaan hyvissä ajoin.

Vuodenajat luonnollisesti niin ikään vaikuttavat kaukolämmön kysyntään. Näin kesällä lämmön kulutus yleisesti vähenee, jolloin verkkoon ei kannata ajaa liikaa lämpöä. Vastaavasti syksyllä ilmojen viiletessä kulutus lähtee taas kasvuun, kun asuintalojen rakenteet alkavat jäähtyä.

Kustannustehokasta ja käyttövarmaa

Keskitetty sähkön- ja lämmöntuotanto on kustannustehokasta ja käyttövarmaa. Tuotantolaitokset vastaavat alati tiukentuviin päästövaatimuksiin käyttämällä parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa, jolla vähennetään tuotannon ympäristövaikutuksia. Polttoaineiden käyttö ja ympäristöpäästöt ovat pienempiä kuin tuotettaessa vastaava energiamäärä erillisissä sähkön ja lämmöntuotantolaitoksissa.

Pekka Törmänen, toimitusjohtaja, Laanilan Voima Oy