Riitta Larnimaa, Pohjolan Voiman viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja

Hiilineutraalius, IPCC, vähäpäästöinen energia, ilmastonmuutos, vastuullisuus, ympäristönsuojelu – näistä puhuvat nyt kaikki. Pohjolan Voimassa päätimme, että puhe on syytä kääntää vuorovaikutukseksi ja haastoimme eri toimijat käymään keskustelua yhdessä. Onpa ollut energisoivaa ja opettavaista.

Viime syksyn ja kevään Pallo hallussa -webinaarisarjassa ja parhaillaan tuotannossa olevassa Sähkö tulee töpselistä -podcasteissa olemme käyneet aktiivista ja laaja-alaista keskustelua eri ikäisten ja eri tahoja edustavien asiantuntijoiden kanssa. Olemme keskustelleet muun muassa energiasta, sähköstä, vastuullisuudesta, tunteista ja faktoista sekä keinoista, joilla hillitään ilmastonmuutosta. Vieraanamme on käynyt nuoria poliitikkoja, ilmastoaktivisteja ja muita kovan luokan asiantuntijoita, joiden osaamisalue on ulottunut rahoituksesta energiateknologiaan.

Voi, minkälaiseen näkemysten ja mielipiteiden ihmemaahan meillä onkaan ollut vieraidemme kautta pääsy. Hyvä motivaattori tulla ulos energia-alan kuplasta kuulemaan ja kuuntelemaan muita.

Pois omalta mukavuusalueelta

Pitkän uran ympäristöasioiden ja energiantuotannon parissa tehneenä havahduin itsekin siihen, kuinka helposti jumiudumme käymään keskustelua vain itseämme lähellä olevien tahojen kanssa. Kuitenkin meidän energia-alan edustajien on välttämätöntä vaihtaa ajatuksia sellaistenkin ihmisten kanssa, jotka eivät ole energiafriikkejä. Keskustelut ovat vahvistaneet sen, että ratkaisut ilmastonmuutoksen torjumiseen eivät löydy kuplien sisältä.

Työyhteisöissä parhaat tulokset saavutetaan, kun mukana on erilaisia ihmisiä ajatuksineen ja ideoineen. Samalla tavalla myös yhteiskunnan eri toimijoiden ja teollisuuden eri toimialojen tulisi olla avoimia ulospäin. Mielestäni jokaisen yrityksen olisi hyvä osoittaa tervettä nöyryyttä sidosryhmien suuntaan ja niiden ulkopuolellekin. 

Meillä on vastuu

Koska energia liittyy kaikkeen, energiasektorilla on mielestäni myös velvollisuus tuoda esille alan ratkaisujen merkitystä esimerkiksi yhteisen haasteemme ilmastonmuutoksen hillinnässä. Meidän pitää viestiä ja olla valmiita keskustelemaan tavoitteistamme ja toimenpiteistämme.

Nuorten kanssa käydyissä keskusteluissa on ollut oleellista myös se, että pystymme kertomaan, miten me päättävässä asemassa olevat kannamme vastuuta heidän tulevaisuudestaan. Me voimme luoda toivoa paremmasta. Meidän päätöksemme valavat nuoriin uskoa tai lannistavat heidät.

Monilla uusilla toimialoilla kuten tietotekniikka- ja pelialoilla on toimintatapoja, joista perinteisemmät alat varmasti voisivat ottaa oppia. Energiankin tulevaisuudessa tieto on merkittävin tekijä tehokkuuden lisäämisessä. Tähän pyritään myös sektori-integraatiossa, jossa eri toimialojen ja yritysten yhteistyötä syvennetään entisestään.

Esimerkiksi Sähkö tulee töpselistä -podcastimme vastuullisuusjaksossa kohtasi kaksi täysin toisistaan poikkeavaa maailmaa: tekstiilikierrätyksen toimija ja kansainvälinen metsäteollisuusjätti. Maailmojen erilaisuudesta huolimatta vastuullisuusajattelu oli hyvin yhteneväistä.

Yhteinen matka jatkuu

Minulle webinaari- ja podcast-sarjamme ovat olleet huima matka. Olen saanut valtavasti energiaa vieraistamme ja heidän pohdinnoistaan. Aina en toki ole ollut samaa mieltä kaikesta heidän kanssaan, mutta uusia ajatuksia on kyllä syntynyt.

Yhtiönäkin olemme saaneet keskusteluista paljon ajattelemisen aihetta. Ilman vuorovaikutusta emme välttämättä olisi edes tiedostaneet kaikkia näitä näkökulmia. Toivottavasti olemme pystyneet antamaan näissä keskusteluissa ideoita ja ajatuksia myös muille. Jatketaan siis keskustelua ilmastonmuutoksesta ja muista tärkeistä teemoista pelkän puheen sijaan.

Riitta Larnimaa

Johtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Pohjolan Voima Oyj