Maine on suoraan verrannollinen vastuullisuuden kanssa

Stora Enson yritysvastuujohtaja Noel Morrin muistuttaa, että suuryrityksillä on korostunut vastuu taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Yksi tehokas keino on ulottaa yrityksen kunnianhimoiset vastuullisuusvelvoitteet myös alihankintaverkostoon, kuten Stora Enso on tehnyt.

Noel Morrinin hyväntuulisuus on tarttuvaa sorttia. Yritysvastuullisuusjohtaja puhuu erittäin painavaa asiaa ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta, mutta samalla korostaa olevansa ikuinen optimisti.

– Vaikka paljon tehdään jo nyt, voimme kaikki tehdä vieläkin enemmän, hän sanoo.

Jo 30 vuotta työtä kestävän kehityksen eteen

Irlantilainen Morrin työskenteli nuoruudessaan kemianteollisuudessa, mutta päätyi jo kymmenen vuoden jälkeen prinssi Charlesin perustaman voittoa tavoittelemattoman ympäristöyritysten verkoston johtoon.

– Sain tehdä töitä suurten yritysten kanssa ja olla vaikuttamassa sijoittajien käsityksiin ympäristönäkökohtien merkittävyydestä, hän kertoo.

Morrinin työhistoriaan kuuluu myös ajanjaksoja ydinvoima-alalla, energiansäästöasiantuntijana sekä betoniteollisuudessa. Ennen siirtymistään Stora Enson yritysvastuujohtajaksi hän työskenteli Skanskan kestävän kehityksen johtajana vuosina 2005–2015.

Stora Enson yritysvastuujohtaja Noel Morrin
Stora Enson vastuullisuuskoulutus ulottuu myös kaikkiin asiakasrajapinnassa työskenteleviin työntekijöihin, kertoo Stora Enson yritysvastuullisuusjohtaja Noel Morrin.

– Olen ollut edistämässä kestävää kehitystä raskaan teollisuuden palveluksessa viimeisen 30 vuoden ajan. Ja viihdyn edelleen työssäni, hän kertoo hymyillen.

Kansainvälisesti laajalti verkostoitunut Noel Morrin näkee velvollisuudekseen käyttää yhteyksiään ympäristötietoisuuden levittämiseen ja vastuullisuuden kasvattamiseen laajemminkin teollisuudessa. 

Vaikka kestävä kehitys on meillä Pohjoismaissa arkipäivää, Morrin muistuttaa, että kaikkialla näin ei ole.

– Täällä on päivänselvää, että nämä näkökohdat huomioidaan kaikessa tekemisessä, mutta monet suuret yhtiöt ympäri maailmaa eivät valitettavasti edelleenkään ole omaksuneet ympäristöystävällisiä toimintatapoja. Asiat ovat paremmin pienissä maissa kuten Suomessa ja kotimaassani Irlannissa. Suomi on hyvä esimerkki ansiokkaasta ympäristötoiminnasta. Siksi pidänkin täällä työskentelystä, Norrin sanoo.

Hän kehuu yrityksensä työntekijöiden saumatonta vastuullisuustyötä. Stora Enson vastuullisuusraportit ovat saaneet sekä kansallisia että kansainvälisiä palkintoja.

Vastuullisuus luo menestymisen edellytykset

Noel Morrin arvioi, että jos yritykset eivät työskentele aktiivisesti luonnon monimuotoisuuden ja sosiaalisen yhdenvertaisuuden puolesta tai ilmastonmuutosta vastaan, niillä ei ole edellytyksiä menestyä.

– Maine on suoraan verrannollinen vastuullisuuden kanssa.

Stora Enso oli vuonna 2017 ensimmäinen metsäyhtiö, joka asetti tieteellisesti tutkitut tavoitteet koko arvoketjulleen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Niiden mukaisesti yhtiö sitoutuu vähentämään kasvihuonepäästöjään lähes kolmanneksella jokaista tuotettua sellu-, paperi- ja kartonkitonnia kohden vuoteen 2030 mennessä.

– Ulotimme vaatimuksemme myös alihankkijoihimme ja kannustamme toimittajiamme asettamaan omat päästövähennystavoitteensa, Morrin selittää.

Maailmanlaajuisesti Stora Enson energiankäyttö on noin 80 prosenttisesti päästötöntä.

– Maapallon lämpenemiseen voidaan vaikuttaa erityisesti kiinnittämällä huomio energiantuotannon päästöttömyyteen. Toinen tehokas tapa pienentää suoria hiilidioksidipäästöjä on lisätä biopolttoaineiden käyttöä. Stora Enso on jo kymmenen vuoden ajan vähentänyt riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista.

Pohjolan Voima tuottaa Olkiluodon kolmannen yksikön käyntiinlähdön jälkeen kaiken Stora Enson ostosähkön Suomessa. Yhtiölle onkin tärkeää, että Pohjolan Voiman hiilineutraalisuustavoite on niin kunnianhimoinen.

– Pohjolan Voiman omistajuus on meille tärkeä, koska yhtiön meille tuottama sähköenergia on puhdasta, ennakoitavaa ja turvallista. Myös sillä on iso merkitys, että jatkossa niin suuri osa Pohjolan Voiman tuottamasta sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Noel Morrin on iloinen suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevasta ympäristöystävällisestä ilmapiiristä.

– Suomessa päästään helposti yhteisymmärrykseen asioista, jotka ovat välttämättömiä ilmastonmuutosta vastaan taisteltaessa. Tuolla toisella puolella maailmaa, niiden eteen on taisteltava todella lujasti, hän muistuttaa.

Teksti: Annamari Nurminen


Takaisin Pohjolan Voima – Ratkaisevaa voimaa -sarjan pääsivulle