Tuotekohtaisen hiilijalanjäljen merkitys kasvaa koko ajan

Stora Enso on Suomessa sähkönkäytössään saavuttamassa nollapäästöt. Pohjolan Voiman tuottamalla hiilidioksidineutraalilla sähköenergialla on yhtiölle suuri merkitys.
– Asiakkaamme ovat koko ajan kiinnostuneempia siitä, kuinka kestävästi tuotteemme on valmistettu. Siksi Pohjolan Voiman tuottama sähköenergia on meille ratkaisevaa voimaa, Stora Enson Suomen energiajohtaja Esa Ukkonen sanoo.

Stora Enson ja Pohjolan Voiman yhteinen taival ulottuu Pohjolan Voiman perustamisvuoteen 1943, sillä Stora Enso on Pohjolan Voiman perustajaosakas. Esa Ukkonen kiittelee Pohjolan Voiman pitkäjänteistä työtä.

Stora Enson Suomen energiajohtaja Esa Ukkonen
– Vastuullisesti tuotetulla energialla on suuri vaikutus kilpailukykyyn. Sähköenergian hiilidioksidipäästökerroin päätyy hiilijalanjälkilaskennassa lopputuotteeseen, jonka tuotekohtainen hiilijalanjälki on entistä tärkeämpi, Stora Enson Suomen energiajohtaja Esa Ukkonen sanoo.

– Meille Stora Ensossa on erittäin tärkeää, että yhteistyökumppanimme on hyvämaineinen, vastuullinen, luotettava ja turvallinen kumppani sekä tietysti asiantunteva ja osaava. Nämä kaikki adjektiivit kuvaavat hyvin Pohjolan Voimaa, sillä ne sisältyvät yrityksen toimintatapaan ja -kulttuuriin.

Kaikki käytetty sähkö kohti hiilineutraaliutta

Stora Enso on Pohjolan Voiman toiseksi suurin osakkeenomistaja ja yksi Suomen suurimmista sähkönkuluttajista noin 5,5 terawattitunnin vuosikulutuksella. Ukkonen arvostaa Pohjolan Voiman ponnisteluja liki sadan prosentin hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi.

– Pohjolan Voima on systemaattisesti kehittänyt tuotantokapasiteettiaan kohti vähäpäästöisyyttä. Stora Enson omat tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat kunnianhimoiset, ja siksi onkin tärkeää, että yhtiö, jossa olemme mukana omistajana, jakaa saman arvomaailman ja tavoitteet.

Stora Enson omistus Pohjolan Voimassa kohdistuu Ukkosen mukaan jatkossa vain vesi- ja ydinvoimaan.

– Vesi- ja ydinvoima ovat hiilidioksidineutraaleita sähköntuotantomuotoja, ja niiden ansiosta kaikki ostosähkömme Suomessa on Olkiluoto 3:n käynnistymisen jälkeen hiilidioksidineutraalia. Koska lisäksi tehtaillamme kehitetty oma sähköenergia perustuu pääasiassa biopolttoaineisiin, on Suomessa kuluttamamme sähköenergia lähestulkoon hiilineutraalia.

”Asiakas pääsee vaikuttamaan omistajuuden kautta”

Ratkaisevaksi Pohjolan Voiman energian tekee Ukkosen mukaan myös se, että Pohjolan Voiman asiakkaiden ja osakkaiden sitoutuminen on pitkäjänteistä.

– Meille on tärkeää, että Pohjolan Voiman Mankala-mallissa toiminta on kilpailukykyistä ja asiakas pääsee omistajuuden kautta vaikuttamaan asioihin. Pohjolan Voiman meille tuottaman sähköenergian avulla pystymme saavuttamaan omat hiilidioksidineutraalisuustavoitteemme ja tekemään sen samalla kilpailukykymme turvaten, Ukkonen sanoo.

Kirjoittaja: Annamari Nurminen


Takaisin Pohjolan Voima – Ratkaisevaa voimaa -sarjan pääsivulle