Olkiluoto 3 luo Kemiralle ja Kymppivoimalle kestävää tulevaisuutta

”Olkiluoto 3 on meille kaikille Pohjolan Voiman omistajille erittäin tärkeä investointi, jolla varmistamme energian saannin, hinnan ja ennustettavuuden vuosikymmeniksi. On hyvä muistaa, että Olkiluoto 3 toimii vähintään 60 vuotta. Lisäksi ydinvoimalla tuotettu päästötön sähkö tukee ilmastotavoitteiden toteutumista”, Pohjolan Voiman hallituksen jäsen, Kemiran lakiasiainjohtaja Jukka Hakkila kertoo.

Kemira käyttää Olkiluoto 3:sta saamansa sähkön natriumkloraatin tuotantoon. Natriumkloraattia käytetään sellun valkaisuun. Joutsenossa, Kuusankoskella ja Äetsässä valmistettavan natriumkloraatin valmistusprosessissa sähkö on merkittävin tuotantotekijä, joten Olkiluoto 3:n valmistuminen tuli tarpeeseen. Nyt Pohjolan Voima ja sen yhteisyritys Teollisuuden Voima tuottavat vesi- ja ydinvoimalla yli puolet Kemiran Suomessa käyttämästä sähköstä.

Hakkila korostaa, että Pohjolan Voiman omistajille omakustanteinen sähkö on tärkeää, etenkin kun useimmat omistajayhtiöt toimivat energiaintensiivisessä teollisuudessa. Sellaisessa, jolla varmistetaan Suomen kilpailukyky. Lisäksi osa sähköstä menee loppukuluttajille.

Kemiran lakiasiainjohtaja Jukka Hakkila
Kemiran lakiasiainjohtaja Jukka Hakkila

Oma sähköntuotanto tuo vakautta markkinoille

”Omistajilleen omakustanteisen sähkön hyödyt säteilevät kauas. Meillä se auttaa teollisen tuotteen valmistuksessa, kun taas vaikkapa toisella omistajalla Kymppivoimalla hyödyt näkyvät kuntalaisille kohtuuhintaisessa sähkössä”, lakiasiainjohtaja Jukka Hakkila muistuttaa.

Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall jatkaa keskustelua ja painottaa, että Olkiluoto 3 antaa omistajilleen turvan ja sähkön hinnan vakauden. Jos sähkömarkkinat lamaantuvat viime talven tapaan, on sähköyhtiöllä entistä tärkeämpää olla omaa sähköntuotantoa.

”Edustamme alueellisia energiayhtiöitä ympäri Suomea. Heille ydinsähkö vähentää merkittävästi riskejä markkinahäiriöön, koska me myymme heille sähkön ilman että heidän pitäisi itse ostaa se markkinoilta. Ydinsähkö toimii eräänlaisena vakuutuksena markkinahäiriöitä vastaan, turvaten energiayhtiön liiketoiminnan jatkuvuuden. Juuri tässä on omakustanteisen sähkön hienous: Kymppivoiman omistamat alueelliset sähköyhtiöt pystyvät nyt tarjoamaan ennustettavaa ja kohtuuhintaisempaa sähköä ei vain alueen yrityksille ja muille toimijoille, vaan myös kuntalaisille”, Renvall kuvailee.

Anders Renvall, Kymppivoima Oy:n toimitusjohtaja
Anders Renvall, Kymppivoima Oy:n toimitusjohtaja

Kohti päästötöntä sähköntuotantoa

Kemira tiukensi päästötavoitteitaan vuosi sitten kesällä 2022. Yhtiö asetti uuden kunnianhimoisen ilmastotavoitteen, jonka avulla sen on tarkoitus puolittaa oman toimintansa päästöt (scope 1 ja 2) vuoteen 2030 mennessä Science Based Targets (SBTi) -aloitteen mukaisesti. Yhtiö tavoittelee myös hiilineutraliteettia vuoteen 2045 mennessä.

”Tavoitteiden toteutumisessa Olkiluoto 3 on erityisen relevantti, sillä scope 1- ja 2-luokissa tarkastellaan sähköntuotannon päästöttömyyttä”, Jukka Hakkila muistuttaa.

Toimitusjohtaja Renvall Kymppivoimasta uskoo myös, että päästöttömästä sähköntuotannosta on tulossa sähkönjakelijan elinehto. Toisena elinehtona on energian saatavuus ja järkevä hinta.

”Talvella suomalaisten kokema energiakriisi näytti meille sen, miten jotkut sähköyhtiöt pystyivät tarjoamaan markkinoita edullisempaa sähköä, tai ylipäätänsä tarjoamaan muuta sähkösopimusta kuin pörssisähköhinnoiteltua. Mikäli niillä ei olisi ollut omaa sähköntuotantoa, ei se olisi ollut mahdollista ja olisimme nähneet vieläkin karumman hintatalven.” Renvallin puheesta välittyy tärkeä viesti kaikille sähkömarkkinoita seuraaville: asiakkaat – olivat he sitten asukkaita tai yrityksiä – hyötyvät siitä, että sähköyhtiö pystyy tuottamaan luotettavasti energiaa.