Monitoimikatos täydentää kivikautista kylää

Kierikin kivikautisen kylän uusin rakennus on monitoimikatos, jota tullaan käyttämään niin työnäytöksiin, ruokailuihin kuin varastotilanakin.

Iijoen varressa Kierikin voimalaitoksen yläpuolella sijaitseva kivikautinen kylä näyttää kävijöille esimerkkejä siitä, millä tavalla alueella elettiin noin 5000 vuotta sitten. Kylän rakennuskantaa laajennetaan ja monipuolistetaan vaiheittain, kuluvana syksynä valmistuu monitoimikatos. 

Monitoimirakennuksen työmaalla Sami Viljanmaa (vas.) ja Teijo Ylipahkala.  

Talvisin katos toimii suojana muun muassa ruuhille ja nahkaveneille, kesäkaudella esimerkiksi sateensuojaisena ruokailutilana, kertoo museolehtori Sami Viljanmaa Oulun Museo- ja tiedekeskus Luupista. 

Rakennuksesta tehdään kivikauden henkeen soveltuva kuntalla päällystettyine kattoineen. Rakennuksen tukipaalujen alapäät hiilletään, kuten tehtiin myös kivikautisissa rakennuksissa, mutta maahan upotetaan metalliset ruuvipaalut. 

”Katokseen saadaan suojaista tilaa ylläpidollisia töitä varten ja paremmat olosuhteet työnäytöksiä varten.”  

Kierikissä työnäytöksiä ovat esittäneet muinaistekniikka-artesaanit ja Britanniasta tulleet arkeologian opiskelijat.  

Kierikissä vierailevia opastavat muun muassa Sele Yrjänä (oik.) ja Taija Mäkelä, jotka kuvassa ovat kiventyöstöpaikalla.  

Tunnettu arkeologinen kohde 

Entisen Yli-Iin kunnan alueella sijainnut, nykyisin Oulun kaupunkiin kuuluva Kierikin kivikautinen kylä on kansainvälisestikin tunnettu arkeologinen kohde ja suosittu nähtävyys.  

PVO-Vesivoima on pitkään ollut kivikautisen kylän yhteistyökumppani. Kivikautista asutushistoriaa paljastettiin 1960-luvulla, jolloin tehtiin arkeologisia kaivauksia Iijoen vesivoimalaitosten rakentamisen yhteydessä.  

Iijoen varrella on runsaasti kivikautisia asumuspainanteita, ja kaivauksissa on löytynyt kivikautisia esineitä. 7000–5000 vuotta sitten silloisen Iijoen suiston alueella asukkaat elivät hylkeenpyynnillä, metsästivät ja kalastivat.  

Kivikautisessa kylässä on lukuisia kivikauden malliin tehtyjä asumuksia, joita on tehty kaivauksissa saatujen tietojen pohjalta. Suurin rakennuksista on kaksihuoneinen järviruokokattoinen talo, jonka mallina on toiminut Yli-Iin Korvalan asuinpaikalla 1990-luvulla tutkittu nelihuoneisen kivikautisen rivitalon jäännös.  

”Ajan oloon rakenteita uusitaan, kun suoraan maaperän kanssa tekemisissä olevat rakenteet maatuvat”, Sami Viljanmaa kertoo.  

Vuonna 2001 valmistuneessa Kierikkikeskuksen päärakennuksessa on näyttely alueen esihistoriasta ja Kierikistä löytyneistä esineistä. Päärakennuksen parvella on pysyvä näyttely Iijoen vesivoiman rakentamisesta.  

PVO-Vesivoima tukee vuosittain Kierikkikeskusta hankkeissa, joihin he toivovat rahallista tukea. 

”Kierikkikeskus on hyvä esimerkki paikallisesta sidosryhmäyhteistyöstämme. Tällä kertaa tuen kohteena oli monitoimikatoksen rakentaminen”, kertoo ympäristöpäällikkö Aaro Horsma PVO-Vesivoimalta.  

Kierikkikeskus on syksyllä avoinna 13.10. saakka ma-pe kello 9-15 ja sen jälkeen talvikaudella tilauksesta 

Pääkuva: Monitoimirakennuksessa tukipaalujen alapäät on kivikautisen mallin mukaan hiilletty.

Kuvat Kai Tirkkonen