Onko kunnissa pallo hallussa? Mitä mieltä nuoret päättäjät ovat kuntien ilmastopolitiikasta?

Ilmastonmuutos on uudelle päättäjäsukupolvelle yksi polttavimmista politiikan kysymyksistä – myös kuntapolitiikan tasolla. Valtion ohjatessa kansallista ilmastopolitiikkaa kunnat ovat avainroolissa ilmastotyön käytännön toteutuksessa. Mitä työkaluja kunnilla on hiilineutraaliuden saavuttamiseksi?    

Kuntien ilmasto- ja energiaratkaisuista keskustelivat Pohjolan Voiman ilmastoillassa 30.3.2021 poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat Miko Bergbom (ps), Hanna Markkanen (kesk), Matias Pajula (kok), Pinja Perholehto (sd) ja Peppi Seppälä (vihr). Keskustelun veti Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.   Koronarajoitusten vuoksi kaikkien nuorisojärjestöjen edustajat eivät päässeet webinaariin mukaan, joten heidän näkemyksiään kysyttiin tilaisuuden jälkeen. Näkemyksiään kertoivat Annika Lyytikäinen (kd), Fida Sigrids (RKP) ja Liban Sheikh (vas.)

Illan tavoitteena oli saada muun muassa selville, millaisina puolueiden nuorisojärjestöt näkevät kuntien väliset alueelliset erot, miten oikeudenmukainen siirtymä on mahdollista toteuttaa ja mitkä ovat kuntien tärkeimmät ilmastotoimet.  

Saimme kuulla ilmastoillassa myös paikallistason näkemykset esimerkillistä ilmastotyötä tehneistä Lappeenrannan Energiasta toimitusjohtaja Arto Nikkaselta ja Iin kunnasta kunnanjohtaja Ari Alatossavalta. Energia-alan viestejä tilaisuuteen tuo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.  

Nuoret päättäjät haluavat tehdä kannustavaa ja ratkaisukeskeistä ilmastopolitiikkaa

Pohjolan Voiman ilmastoillassa kävi selväksi, että hiilineutraaliuden tavoittelu on uudelle päättäjäsukupolvelle tärkeää – myös kuntapolitiikassa. Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että kunnissa on tehtävä aktiivisesti ja hartiavoimin työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lue lisää.

Kuvassa vas. Miko Bergbom, Pinja Perholehto, Peppi Seppälä, Hanna Markkanen ja Matias Pajula. Istumassa juontaja Tuija Siltamäki.

”Pitää huolehtia siitä, että vihreässä siirtymässä kukaan ei putoa kelkasta”

Nuoret päättäjät kannustavat kuntia aktiiviseen ilmastotyöhön, sillä paikallisesti tehdyillä päätöksillä on merkittävä rooli hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Ilmastotoimet eivät kuitenkaan saa lisätä kuntalaisten eriarvoisuutta.

Lue lisää kd nuorten puheenjohtajan Annika Lyytikäisen, RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigridsin ja vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikhin näkemyksistä.

Paneelin tallennetta pääset katsomaan tästä linkistä 

Webinaari on jatkoa Pohjolan Voiman viimesyksyiselle Hiilineutraali TalkShow -sarjalle, jossa pureuduttiin ilmastotoimiin valtio- ja EU-tasolla.

Lue myös:

Miten saadaan nuoret mukaan politiikkaan? Ylioppilaslehden päätoimittaja esittää 3 pointtia nuorten tavoittamisesta

Taikatemput eivät valitettavasti toimi, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Juonsin pääsiäisviikolla Pohjolan Voiman järjestämän ilmastoillan keskustelun. SDP:n, kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja perussuomalaisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat jakoivat ajatuksiaan muun muassa siitä, mitkä ovat kuntien tehokkaimpia ilmastotoimia, ja miten hallituksen asettamaa hiilineutraalistavoitetta voitaisiin kuntapolitiikan keinoin edistää.

Lue lisää Tuija Siltamäen blogista.

Jukka Leskelä: Nuoret tuovat ilmastonäkökulmaa kuntien päätöksentekoon

Kuntien rooli hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa on koko ajan kasvanut. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä uskoo, että nuorten päättäjien ansiosta ilmasto tullaan aiempaa paremmin ottamaan huomioon kuntien päätöksenteossa. Pohjolan Voiman ilmastoillassa 30. maaliskuuta kuullaan nuorilta itseltään, mitkä ovat kuntien tärkeimpiä ilmastotoimia. Lue lisää